Odločitev je vaša. Nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih in na prostem je obvezno. Ali boste masko nosili tudi med vožnjo v avtomobilu, pa se lahko odločite sami.

Med vožnjo lahko uporabljate masko za zaščito nosne in ustne sluznice, saj ta ob pravilni namestitvi ne zmanjšuje vidnega in slušnega zaznavanja ali možnosti obvladovanja vozila, pojasnjujejo na policiji. Pri vožnji vas maska seveda ne sme ovirati

Obvezno pa morate zaščitno masko nositi, če se recimo z osebami iz različnih gospodinjstev skupaj vozite na delo. V tem primeru je maska za vse sopotnike v vozilu obvezna. 

Maska vas pri vožnji ne sme ovirati. Vir: Facebook, Slovenska policija.

Glede nošenja zaščitnih mask v vozilu prihaja do številnih nejasnosti

V 35. členu zakona o pravilih cestnega prometa je določeno, da voznik med vožnjo ne sme uporabljati opreme ali naprav na način, ki bi zmanjševale njegovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila, kot je na primer maska, slušalke ali telefon.

Na ministrstvu za infrastrukturo ob tem pojasnjujejo, da pravilna uporaba maske ne vpliva na voznika in njegove sposobnosti, kar dokazujejo tudi številna mnenja tujih strokovnjakov s področja varnosti cestnega prometa. Če je območje ust in nosu pravilno pokrito, oči in čelo pa so še vedno vidni, ne kršite zakona. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje glede preprečevanja širjenja covid-19 je uporaba zaščitne maske dovoljena.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Zarošena očala (nepreverjen)

In ko se zaradi maske zarosijo očala med vožnjo? Bodo strokovnjaki odgovarjali?

Nikita1979 (nepreverjen)

Glupost. Vsaka oseba katera nosi očala ve da s sočasno uporabo maske prihaja do zameglitve očal. Če to in, posledično nenehno popravljanje maske našim vrlim strokovnjakom ni moteče pri vožnji, potem ne vem kam pluje ta naša barka...

pri mej dus (nepreverjen)

Zakaj jih pol policaji sami ne nosijo ?

nagajivček (nepreverjen)

nagobćnika ni treba nosit šefu nijz pa alanu bukovniku, ki je izstopu iz hudićeve partije ! en suh ko poper pa ogromno ljudi mokrih ko miši, to je bil prvi komunist v prahu ! pa še usran moriuc tito s palco je bil zravn, če se ne motim je bilo to 1979. leta, ker je hotu, da prej crkne strateg moriuc, ko pa drug tito, saj ni bil taprav, ampak rus - rdeća curba !

kiflc ni človk (nepreverjen)

zato ne nosi nagobčnika !

Starejše novice