Letošnja zima je bila nadpovprečno topla in sončna, a meteorologi za ta konec tedna napovedujejo prihod hladne fronte in zato nižje temperature. V začetek koledarske pomladi bomo tako vstopili z ohladitvijo.

Meteorološka pomlad se je začela 1. marca. V petek se začne tudi koledarska pomlad, ki pa jo bomo dočakali z občutno nižjimi temperaturami, kot jih imamo sedaj. 

»Do vključno petka bodo dnevne temperature blizu 20 stopinj, v soboto pa nas bo prešla hladna fronta in za njo bo k nam dotekal občutno hladnejši zrak," je za STA povedal Brane Gregorčič z Agencije Republike Slovenije za okolje.

Pričakujemo lahko poškodbe rastlin zaradi pozebe

Temperature se bodo po napovedih znižale za pet do deset stopinj Celzija, zato meteorologi ne izključujejo možnosti pozebe. Ker so se v toplih dnevih rastline hitro razvijale, lahko zaradi ohladitve pričakujemo nekaj škode, so še zapisali na STA.

Ohladitev ne bo trajala dolgo

Kot je povedal Gregorčič, je zelo majhna verjetnost, da bi bila pomlad kot letni čas hladna: »Seveda pa lahko pride do nekajdnevnih ohladitev, kakršno pričakujemo ob koncu tega in v začetku prihodnjega tedna.«

Zimske temperature so bile nadpovprečno visoke

Letošnja zima je bila po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje za kar 3,4 stopinje Celzija toplejša od povprečja. Toplejša je bila tudi od zime leta 2015, ki je bila do sedaj najtoplejša. 

Količina padavin je bila podpovprečna, saj je januarja in februarja na jugovzhodu države skupaj padla le približno polovica običajne količine padavin.

Izkoristite tople dneve za aktivnosti na prostem

Brane Gregorčič svetuje, da čim bolje izkoristimo sončne dneve pred ohladitvijo in jih preživimo v naravi. Zaradi nevarnosti koronavirusa seveda to počnimo sami ali v ožjem družinskem krogu.

»Dnevi do vključno petka so zelo primerni za vrtna opravila, kjer nikogar ne ogrožamo, če delamo sami,« je še dejal za STA. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice