Slika je simbolična.
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so predstavili aktualne epidemične razmere in priporočila strokovnih skupin. Med drugim stroka predlaga obvezno nošenje mask v zdravstvenih ustanovah.

Za covidne bolnike trenutno na voljo deset odstotkov postelj v 15 bolnišnicah, vrh hospitalizacij pričakujejo predvidoma sredi avgusta. 

Posvetovalna skupina za spremljanje koronavirusa priporoča delo na domu vsem ranljivim skupinam in starejšim od 60 let. 

Posvetovalna skupina predlaga obvezno nošenje zaščitnih mask v zdravstvenem sistemu, vsem je nošenje mask priporočeno v zaprtih javnih prostorih.

Na spletni strani Nacionalnega Inštituta za javno zdravje objavili, da predlagajo nujno uporabo maske v okoljih z večjim tveganjem za okužbo, v katerih se zadržujejo osebe iz ranljivih skupin.

Gre denimo za skupne zaprte prostore zdravstvenih ustanov in socialno varstvenih zavodov, vključno z domovi za starejše občane, so pojasnili.

Priporočena je dosledna uporaba maske osebam iz ranljivih skupin pri dejavnostih, kjer do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oziroma se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru in tudi vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih (na primer trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane …).

Okužena oseba lahko izolacijo prekine sedmi dan po okužbi

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Mario Fafangel je ponovno izpostavil splošna higienska priporočila, kot so vzdrževanje medosebne razdalje, pravilno umivanje rok, razkuževanje rok, higiena kašlja ter učinkovito prezračevanje zaprtih prostorov.

Po besedah infektologinje Mateje Logar je za obvladovanje epidemije potrebno testiranje. Primarna preiskava trenutno ostaja testiranje s hitrimi antigenskimi testi. 

V naslednjih tednih nameravajo okrepiti PCR-testiranje, ki omogoča tudi nadaljnje sekvenciranje za ugotavljanje prisotnosti podrazličic, poroča STA. 

Za osebe s simptomi okužbe s koronavirusom še naprej velja, da ostanejo doma in tako omejijo sekundarne prenose. Izolacija še vedno traja sedem dni od začetka simptomov, nato jo je mogoče prekiniti z negativni rezultatom hitrega antigenskega testa. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hejh (nepreverjen)

Kdaj boste vklopli stevec, strahomedij?

Starejše novice