Obeta se rušenje cestninskih postaj, elektronski cestninski sistem za tovorna vozila naj bi začel veljati že kmalu.

Slovenija s 1. aprilom 2018 uvaja elektronsko cestninjenje vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone v prostem prometnem toku, poimenovano DarsGo. Zaradi vzpostavitve elektronskega sistema cestninjenja za tovorna vozila cestninske postaje ne bodo več potrebne. Družba za avtoceste v Republiki Sloveniji tako že išče izvajalca za odstranitev cestninskih postaj na posameznih odsekih avtocest in hitrih cest. Vrednost del je ocenjena 30,5 milijona evrov.

Dars načrtuje preureditev 34 cestninskih postaj po državi, in sicer 15 čelnih cestninskih postaj na avtocestah in hitrih cestah ter 19 stranskih cestninskih postaj na priključnih krakih, je razvidno iz dokumentacije. Med njimi so tudi cestninske postaje Vransko, Tepanje in Slovenske Konjice. Porušiti nameravajo nadstrešnice in cestninske otoke, na nekaterih cestninskih postajah pa tudi upravne stavbe.

»Območja cestninskih postaj se bodo, po uvedbi in polnem funkcioniranju novega elektronskega cestninskega sistema, preurejala postopoma,« pravijo v Dars.

Prve cestninske postaje bodo začeli odstranjevati spomladi

Prvih nekaj cestninskih postaj, predvidoma tiste prometno bolj obremenjene, bi lahko začeli preurejati že letos, pri tem pa bodo predvidoma upoštevali prometne tokove, v smislu obremenjenosti postaj. Najprej bodo odstranjene tiste cestninske postaje, ki predstavljajo največjo motnjo v prometu. Začetek odstranitve prvih cestninskih postaj je načrtovan spomladi 2018, po uvedbi novega elektronskega cestninjenja.

Točke nadzora s policisti, cariniki in inšpektorji

»Sicer pa cestninskih postaj ne bomo preurejali samo zaradi uvedbe elektronskega sistema cestninjenja za tovorna vozila, temveč bo s to uvedbo izpolnjen še zadnji pogoj za preureditev oziroma odstranitev cestninskih stez sedanjega cestninskega sistema. Prvi je bil uvedba vinjet za lahka vozila,« še pojasnjuje Dars. 

Širše območje sedanjih cestninskih postaj bo temeljito rekonstruirano, na teh lokacijah pa bo Dars vzpostavil točke nadzora, kjer bodo poleg cestninskih nadzornikov prisotni še policisti, prometni inšpektorji in cariniki.

Rušenje postaj bo trajalo

Slovenija bo prva država v Evropi, ki bo iz delujočega sistema cestninjenja na cestninskih postajah z zapornicami prešla v popolnoma prosti tok brez zapornic. Ostale države, kot so Avstrija, Poljska, Madžarska, Češka, Slovaška in Belgija, so pred uvedbo elektronskega sistema za tovorna vozila poznale vinjete, Nemčija pa na primer težkim vozilom celo ni zaračunavala uporabe avtocest. 

Na Darsu poudarjajo, da bo preurejanje cestninskih postaj potekalo daljše časovno obdobje in da ni mogoče pričakovati takojšnjega rušenja vseh cestninskih postaj hkrati. Ob tem obljubljajo, da bodo dela organizirali na način, da bo promet glede na dane razmere čim manj oviran, vseskozi pa bo v ospredju prometna varnost.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice