Slika je simbolična.
Gorivo je vedno dražje. Preverili smo, ali boste v primeru, da potne stroške prejemate v višini mesečne vozovnice, dobili več. 

V času, ko cene življenjskih potrebščin in goriva strmo naraščajo, se mnogi sprašujejo, ali se bodo kmalu povečala tudi povračila stroškov prevoza na delo in službenih poti.

Delodajalci v Sloveniji lahko stroške prevoza zaposlenemu povrnejo s plačilom kilometrine ali pa nadomestilom v višini vozovnice za javni promet. Višina stroškov, ki jih delodajalec povrne delavcem, pa je odvisen od posamezne kolektivne pogodbe delodajalca.

Višja cena pogonskih goriv je razlog, da je vlada pred kratkim napovedala višji znesek za kilometrino.

Preverili smo, ali nameravajo zvišati tudi cene mesečnih vozovnic, ki bi mnogim pripomogle k višanju povračila potnih stroškov.

Kilometrina višja za 16 odstotkov

Finančni minister Klemen Boštjančič je v obravnavo na eni od prihodnjih sej vlade poslal predlog sprememb uredbe o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, v okviru katerega predlaga dvig ranga obdavčitve za kilometrino, in sicer:

  • z 0,18 na 0,21 evra za povračilo stroška prevoza na in z dela ter
  • z 0,37 na 0,43 evra za povračilo stroška prevoza na službeni poti.

Po navedbah v predlogu naj bi nova ureditev začela veljati z julijem. Vlada je tako napovedala zvišanje zneska za kilometrino za 16 odstotkov. 

V kolikor posameznik stanuje znotraj občine oziroma mestne občine, kjer je zaposlen, mu lahko delodajalec, kljub temu da za pot na delo ne uporablja javnega prevoza, izplača nadomestilo zgolj v višini javnega prevoza. Ker je to za delodajalca bistveno ugodneje, se tega poslužujejo pogosto.

O podražitvi vozovnic ne razmišljajo

Z vprašanji o tem, ali nameravajo zaradi podražitev goriv dvigniti ceno vozovnic, na podlagi katerih se mnogim obračunavajo povračila, smo se obrnili na ministrstvo za infrastrukturo.

Za Sobotainfo so sporočili, da o podražitvi vozovnic ne razmišljajo

 »O podražitvi vozovnic ne razmišljamo. V načrtu imamo pripravo prenove terminskih oziroma »delavskih« vozovnic v smeri, da se poveča njihova cenovna dostopnost in praktičnost uporabe. Namen je povečati privlačnost uporabe javnega potniškega prometa in ponuditi alternativo prevozom z avtomobili,« so povedali. 

Cena javnega prevoza za zdaj ostaja enaka, zato bodo na slabšem tisti, ki jim podjetja plačujejo stroške za prihod na delo v višini zneska mesečne vozovnice in ne na prevožene kilometre. Sindikati zato opozarjajo, da je treba povrniti realne stroške.

Sindikati ob tem še opozarjajo, da bi bilo treba prevetriti celoten sistem izplačila stroškov, kamor sodijo tudi stroški malice. Tako kot gorivo, se je tudi hrana namreč močno podražila.

Na podlagi česa se oblikujejo cene vozovnic?

Cene vozovnic so urejene v tarifnem delu uredbe o načinu izvajanja gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov v notranjem cestnem prometu, o koncesiji te javne službe in o ureditvi sistema enotne vozovnice.

Tarifa prevoznin enotne vozovnice za enkratne vožnje je v veljavi od maja leta 2019. Cene terminskih vozovnic (študentskih in dijaških) pa so se nazadnje spremenile lani, ko so uvedli poenostavljeno enotno vozovnico Slovenija, za katero je potrebno odšteti 25 evrov za mesečno oziroma 200 evrov za letno.

Ti vozovnici v primerjavi s prejšnjimi, ki so bile vezane na relacijo od prebivališča do šole, omogočata neomejeno uporabo na vseh relacijah po Sloveniji (tako za avtobus kot za vlak), so še povedali na ministrstvu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice