Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji odločila, da z jutrišnjim dnem, 12. maja 2020, umika ukrepe, ki so omejevali zračne prevoze v Republiki Sloveniji.

Kot so zapisali v vladnem sporočilu za javnost, je od 23. aprila v veljavi odlok o prepovedi opravljanja zračnih prevozov v Republiki Sloveniji. Odlok je prepovedal opravljanje mednarodnega zračnega prevoza potnikov iz vseh držav v Republiko Slovenijo, tudi znotraj Evropske unije.

Ta člen med drugim določa, da lahko država članica zavrne, omeji ali uvede pogoje za uresničevanje prometnih pravic, da razreši nenadne kratkotrajne težave, ki nastanejo zaradi nepredvidljivih in neizogibnih okoliščin za največ 14 dni.

Letalski operaterji še nimajo povpraševanja

Vlada ugotavlja, da so bili na področju opravljanja mednarodnih zračnih prevozov potnikov sprejeti številni ukrepi, ki jih morajo izpolnjevati tako operatorji aerodromov kot letalski operatorji. Pristojni organi za javno zdravje posamezne države so prav tako sprejeli ukrepe, po katerih se morajo ravnati tako državljani posamezne države pri povratku iz tujine in tudi tujci, ki pridejo na območje posamezne države, na primer obvezna karantena.

Ker navedeni ukrepi sami po sebi vplivajo na opravljanje mednarodnih zračnih prevozov potnikov in se letalski operatorji še ne odločajo za opravljanje teh, saj s strani potnikov zaradi epidemije ni povpraševanja, ukrep prepovedi opravljanja mednarodnih zračnih prevozov tako iz območja Evropske unije kot iz tretjih držav na mednarodna javna letališča v Republiki Sloveniji ni več potreben in smiseln, so zapisali v obrazložitvi.

Mednarodna letališča so v Sloveniji letališča Ljubljana, Maribor in Portorož.

Prepoved na javnih letališčih lokalnega pomena ostaja

Do 12. junija 2020 pa ostaja ukrep prepovedi letenja zrakoplovov splošnega letalstva s pristanki na območja javnih letališč lokalnega pomena, kjer se opravlja mednarodni zračni promet z odleti iz drugih držav, saj na tem področju niso vzpostavljeni zdravstveni pogoji oziroma zahteve, kot jih določa pristojni organ za javno zdravje. 

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji še podala odgovor na pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom in ustavnemu sodišču predlagala, da predlog ustavnosodne presoje odloka zavrže, sprejela pa je tudi odgovor na pobudo družbe Piloti Koper.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zedinjena slovenija (nepreverjen)

Na tem letališči ni potrebno sprostiti prometa, ker prometa NI !

Starejše novice