FOTO: Bobo
Časnik Delo razkriva, da je Štajerka Petra Sever, potem ko so jo razkrinkali kot lažno zdravnico v Izoli, nastopila še kot 'diplomirana medicinska sestra' v Trbovljah.

Lažna diplomirana medicinska sestra, katere ponarejeno diplomo so v Splošni bolnišnici Trbovlje razkrinkali v mesecu dni, je po neuradnih informacijah časnika Delo Petra Sever, ki se je pred tem v izolski bolnišnici izdajala za zdravnico in ki jo je zdravniška zbornica že v letu 2017 zaradi suma ponarejene diplome prijavila policiji.

Trdila, da je original diplome izgubila med selitvijo

V trboveljski bolnišnici so Štajerko zaposlili decembra lani. Ob prijavi na razpis je v kadrovsko službo oddala fotokopije in obljubila, da bo originalno diplomo in dokazilo o opravljenem strokovnem izpitu dostavila, ko ju najde, poroča Delo. Vodstvu bolnišnice naj bi pojasnila, da je diplomo in omenjeno dokazilo izgubila med selitvijo, kar so ji verjeli.

A ko so jo spomnili na obljubo, je zgodbo spremenila. Začela se je izgovarjati, da so ji original ukradli. »Nato so v kadrovski postali pozorni na elektronsko različico skeniranega dokumenta. V spodnjem delu sta bila žig in podpis dekana na napačnih mestih. Poleg tega je bila številka strokovnega izpita neobičajna – osemmestna, brez vmesnih znakov oziroma presledkov. Ko pa smo ugotovili, da je mogoče dekanov podpis v elektronski različici izbrisati, smo vedeli, da je nekaj narobe,« je za Delo povedala direktorica SBT Romana Martinčič.

Imena ni bilo v evidencah

Po razkritju so na medicinski fakulteti in na zbornici preverjali 'diplomantko'. Imena niso našli v nobeni od evidenc. »Takrat smo jo pozvali, da imamo pisne dokaze o lažni diplomi, in jo povabili, naj se izjasni,« je za časnik še povedala Martinčičeva, ki podobnega primera v svoji karieri še ni zasledila.

Za lažno diplomirano sestro je sledila izredna odpoved delovnega razmerja in prijava na policijo. Od nje so zahtevali tudi vračilo plače.

V Izoli začela kot administratorka

Štajerka pa bi pred tem skoraj postala zdravnica v izolski bolnišnici, če njenega neznanje ne bi razkrinkal kardiolog Gorazd Plevnik. V izolski bolnišnici je začela delati kot administratorka na radiološkem oddelku, nato pa napredovala do medicinske seste, še piše osrednji slovenski časnik.

Zatem je pristojnim zaupala, da je tik pred diplomo na mariborski medicinski fakulteti. Pripravništvo so ji dodelili leta 2016. Zaradi neznanja so jo k sreči razkrinkali in prijavili tudi policiji.

Za ponarejanje listin je zagrožena zaporna kazen do treh let, zakon o zdravstveni dejavnosti pa predpisuje visoke kazni tudi za delodajalce, ki zaposlujejo osebje brez licenc. Globa znaša od 3.000 do 50.000 evrov, a je inšpektorji po podatkih zbornice pri nas še niso izrekli, še poroča Delo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice