Seneni nahod ni vedno nedolžen. V prihodnjih dneh pričakujemo začetek sezone cvetnega prahu breze, ki ima velik alergeni potencial.

Preobčutljivim posameznikom na cvetni prah priporočamo izvajanje ustreznih preventivnih ukrepov in upoštevanje navodil zdravnika, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

V Sloveniji je za cvetni prah breze preobčutljivih 54 odstotkov odraslih bolnikov s senenim nahodom ali astmo. Breza je na celini priljubljeno okrasno drevo, zato je v naseljih povečana obremenjenost zraka, večkrat tudi samo lokalno, ob hišah in v parkih, še poroča NIJZ.

Stalno vnetje lahko privede do odebelitve nosne sluznice. Posledice se lahko kažejo v stalnem nahodu, smrčanju in v motnjah spanja. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko preobčutljivost zajame tudi pljuča.

Možnosti zdravljenja

Ena izmed možnosti zdravljenja je cepljenje proti alergiji. Specifična imunska terapija namreč najbolj umiri telesu lasten, čezmerno aktiven imunski sistem. Terapija s cepljenjem se uporablja že vrsto let.

Pri sublingualni terapiji pa izvleček pelodov nakapljajo pod jezik. V Nemčiji je pred kratkim na trg prišla nova tableta Grazax, ki pomaga tovrstnim alergijam. Ta se v nekaj sekundah raztopi v ustih. V nasprotju s terapijo z injekcijami pacientom ni treba redno obiskovati zdravnika. Tudi uporaba je veliko bolj preprosta.

Kako si pomagati sami?

Najboljša samopomoč je izogibanje alergenom (pelodom) – kolikor je le mogoče. Preden se odpravite v posteljo, si je pelode priporočljivo izprati z las, obleko pa si sleči zunaj spalnice. Na podeželju zračite prostore med 19. uro in polnočjo, v mestu pa med 6. in 8. uro – takrat je koncentracija pelodov namreč najnižja.

Poleg tega nosno sluznico večkrat dnevno očistite pelodov – z nosno prho ali z nosnim pršilom z morsko vodo. Nos si lahko zaščitite tudi s pršili, ki ustvarijo zaščitni sloj ali pa s posebnimi nosnimi mazili, ki prav tako vzpostavijo zaščito.

Veliko ljudi ne ve, da se vsak drugi alergik poleg senenega nahoda dodatno odziva tudi na botanično sorodna živila. Gre za navzkrižno alergijo. Posledice vključujejo od srbenja v ustih do driske in celo do alergičnega šoka. Sindromi nastopijo po uživanju koščičastega sadja in je posledica navzkrižne reaktivnosti s cvetnim prahom breze. Prisoten je pri več kot 70 odstotkih alergikov, preobčutljivih za cvetni prah breze.

Podrobneje o brezi

Navadna breza raste po celi Sloveniji, redkejša je le na Primorskem.

Cvetni prah se v zraku začne pojavljati v sredini marca, višek sezone je v aprilu.

Po koncu dolgih zim se sezona pojavljanja cvetnega prahu zaključuje šele v začetku maja, še sporočajo na NIJZ.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice