Slika je simbolična.
Od danes naprej morajo vaši jekleni konjički biti opremljeni z zimsko opremo.

Policijska uprava opozarja udeležence v cestnem prometu, da morajo biti motorna in priklopna vozila na slovenskih cestah pozimi opremljena s predpisano zimsko opremo.

To velja vse od 15. novembra do 15.  marca naslednjega leta.

Vozila morajo biti ustrezno opremljena za zimske razmere tudi izven tega časovnega obdobja. Ob pojavu snega, ki se oprijema vozišča, zasneženosti in poledenelosti vozišča je prav tako potrebno uporabljati zimske gume. 

Pravilnik o delih in opremi vozil določa normative za zimsko opremo motornih vozil.

Dvosledna vozila z maso manjšo kot 3500 kilogramov

Dvosledna motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo morajo imeti zimske pnevmatike na vseh kolesih.

Vozniki se lahko odločijo tudi za poletne pnevmatike, vendar morajo pri tem imeti v priboru ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. 

Pogoji za uporabo  snežnih verig so izpolnjeni takrat, ko je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča. Pri tem za pnevmatiko ostajo snežna sled. 

Dvosledna vozila z maso večjo od 3500 kilogramov

Pri dvoslednih motornih vozilih, katerih največja dovoljena masa presega 3500 kilogramov in priklopnih vozilih, ki jih vlečejo velja, da imajo zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih. 

V primeru, da se odločijo za uporabo poletnih pnevmatik morajo v priboru posedovati ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredni  pripomočki za pogonska kolesa.

Vozila s štirikolesnim  pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os in v primeru priklopljivega pogona vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato.

Profil gum globok vsaj tri milimetre

Kanali dezena pnevmatik, ki spadajo v zimsko opremo, morajo biti globoki najmanj tri milimetre. 

Pod zimske pnevmatike sodijo pnevmatike z proizvajalčevo oznako »M+S« ali »M.S« ali »M&S«, to lahko zasledimo na boku gume. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice