Foto: Bobo
V teh dneh so uporabniki mobilnih telefonov po Sloveniji dobili sporočilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki poziva k naložitvi aplikacije OstaniZdrav. Uporabniki so ogorčeni nad razpolaganjem osebnih podatkov.

Mobilna aplikacija OstaniZdrav je pripomoček, ki vam sporoči če ste bili v stiku z okuženo osebo. V mobilni trgovini Google Play ima aplikacija že 50 tisoč prenosov. Uporaba aplikacije je v pomoč tudi epidemiologom, ki dostopajo do določenih podatkov. Prenos aplikacije je prostovoljen.

Te dni pa je Nacionalni inštitut za javno zdravje pošiljal mobilna sporočila, ki pozivajo uporabnike, da si aplikacijo naložijo. V sporočilo so dodali tudi direktne povezave do trgovin, kjer si lahko brezplačno aplikacijo naložite na mobilni telefon. 

Takšna sporočila so te dni zaokrožila med uporabniki mobilnih telefonov po Sloveniji.

Ta sporočila so pa povzročila jezo mnogih uporabnikov. Uporabnike zanima predvsem kje je inštitut dobil njihovo telefonsko številko, mnogi pa pozivajo, da se njihove številke izbriše iz evidenc inštituta. 

Jezni uporabniki zahtevajo objasnila ter izbris iz evidenc NIJZ (foto: Facebook stran NIJZ).

»Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil kratko sporočilo (SMS), s katerim državljane vabi k prenosu aplikacije OstaniZdrav. NIJZ je k sodelovanju povabil vse slovenske mobilne operaterje, ki so svojim uporabnikom delili kratko sporočilo. NIJZ pri tem ni imel dostopa do telefonskih številk državljanov. Prenos in uporaba aplikacije sta popolnoma prostovoljni,« na očitke odgovarja Nacionalni inštitut za javno zdravje

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
boris, maribor (nepreverjen)

Informacija za vse, ki mislijo, da ima NIJZ 'njihovo' št.:
NIJZ nima konkretno vaše tel. št., niti je ne vodi v nobeni evidenci (vsaj kar se tiče tega SMS-a). SMS ni bil poslan Vam osebno, ampak na vse aktivne slovenske mobilne tel. št. To naredi operater, neselektivno, naročnik dobi samo informacijo, koliko št. je bil naročen SMS poslan, ker se plača po št. SMS-sov. Levica je, kot kaže, dodobra prestrašila državljane. Če je to poseg v zasebnost, naj pove pravna stroka.
Jaz zaradi tega SMS-a nisem ogorčen, mi je škoda časa, da bi se za to sekiral...
V danih razmerah, ko država želi epidemijo nadzorovati, podpiram vse takšne poteze, ki so preventivno usmerjene. Bolje to, kot pa da se epidemija razplamti in bo treba ukrepe zaostriti.
Jaz sem si želel naložiti aplikacijo, pa imam prestar telefon. Za to pa bi res lahko bil ogorčen.
To pa je resen kiks vlade, oz. skupine, ki je pripravljala aplikacijo. Ocenjujem, da je v Sloveniji najmanj 20% telefonov, ki imajo starejšo verzijo Androida. In zaradi korone ne bom šel po nov telefon.
Od začetka objavljanja novic in obvestil predstavnikov vlade sem čakal na informacijo, za katere verzije Androida bo aplikacija kompatibilna, pa nič. Niti en novinar ni postavil vprašanja na to temo. Ogromno prazne slame, na temo, da me bodo / ne bodo spremljali, da se lokacija ne bo / ne bo shranjevala ipd...
Sploh na TV SLO vneto branijo moje pravice in mi razlagajo, da je to poseg v zasebnost... Za svoje pravice se bom že sam pobrigal.
Sploh me ne zanima, če me spremljajo. Nisem tako pomemben državljan, da bi me spremljali vsako sekundo. (sicer pa nas preko FB-ja že sedaj spremljajo - vendar ne SLO, ampak USA (NSA)). Če ima kdo kako 'švarc furo', pač telefon pusti v svojem poštnem nabiralniku...
Ne bojte se - Boris iz MB

Starejše novice