Foto: Bobo
Za martinovo iz slovenskih kuhinj zadiši po sočni pečeni goski ali drugi vrsti perjadi, mlincih, kaši, zelju pa še kakšni potici ali pečenemu jabolku. Pa veste, da je slasten martinov obed tudi zdrav?

Martinova gos, 'haloški ftič', petelin ali kokoška. Na obilno pojedino se v kuhinji začne pripravljati že zgodaj, po navadi se vse vrti okoli perjadi.

Še vedno je najpogostejša martinova gos, pogosto pa se na krožnikih znajde tudi 'haloški ftič' ali puran, račka, kokoška ali piščanec, redkeje na vaseh celo petelin. 

Vse te ptice so za telo zelo zdrave, posebno gos pa bi se lahko na naših jedilnikih znašla pogosteje. Gosje meso je namreč bogato s proteini, železom, omega-3 maščobnimi kislinami in B vitamini

Proteine, ki jih ima gosje meso veliko, potrebuje telo predvsem za izgradnjo in obnovo mišic. Gos je bogata tudi z riboflavinom in vitamini B6, kar bo našemu telesu pomagalo potegniti vso energijo iz hrane. Ti vitamini so odlični tudi za lepo kožo in lase ter zdravo živčevje.

Med perjadjo je gos prava zmagovalka v vsebnosti železa, ki pomaga vračati energijo. Po velikem obroku goske boste tako zagotovo manj utrujeni kot po katerem drugem mesu. 

Na martinovi pojedini pa se velikokrat namesto gosi pojavi kar njena manjša pernata sorodnica račka. 

Račje meso je nekoliko bolj mastno od gosjega, vendar se ta maščoba nahaja večinoma v koži in malo pod kožo, tako je samo meso zelo rodo.

To temno meso je bogato s selenom, pomembnim antioksidantom, ki se bori proti vnetjem v telesu. Tudi raca je bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, ki bodo poskrbele za zdravo bitje srca. 

Z mlinci za prilogo ne pretiravajte

Glavna sestavina mlincev je pšenična moka, ki ji dodamo še jajca, vodo, malo olja in sol. 

Pšenična moka je s časom postala osovražena sestavina. Gluten lahko na nekatere želodčke slabo vpliva. Za tiste, ki gluten dobro prenašajo, pa je lahko pšenična moka bogat vir zdravih vitaminov in mineralov, antioksidantov in vlaknin.

Bela moka je pretežno iz ogljikovih hidratov in vlaknin, ki jih potrebujete za zdravo prebavo. Zaradi velike vsebnosti ogljikovih hidratov, ki poskrbijo za energijo pa z mlinci ne pretiravajte.

Namesto (pre)velike porcije mlincev raje kakšna žlica več rdečega zelja

Rdeče zelje je še bolj zdravo od navadnega zelja. Rdeče barve je zaradi močnega antioksidanta, ima pa tudi veliko količino vitamina C in vitamina A

Vitamin C bo tako poskrbel, da se bo vaš imunski sistem boril proti hladni zimi, vitamin A pa bo pomagal pri izboljšanju vida, odličen je pa tudi za zdravo srce, pljuča in ledvice. Ker tudi vitamin A pomaga imunskemu sistemu, je rdeče zelje prava proti prehladna vitaminska bombica. 

Za sladico namesto potice pečeno jabolko

Pečena jabolka so tradicionalen sladek zaključek martinove obilne pojedine. Jabolka koristijo zdravju, saj so polne vitaminov A, E, B1, B2 in B6.

Vitamin E je odličen antioksidant, krepi pa tudi naš imunski sistem, da se ta lažje bori proti boleznim. Vitamini B skupine bodo poskrbeli, da boste polni energije, da bodo možgani uspešno premagovali vsakdanje naloge, celice pa bodo v odličnem stanju. 

Če boste jabolka napolnili še z orehi, boste odlični sladici dodali še zdrave maščobe. 

Da orehi spominjajo na majhne možgančke, ni naključje, saj pozitivno vplivajo tudi na možgansko funkcijo. 

Martinovo pojedino mora spremljati tudi nova žlahtna kapljica

Zaradi vsebnosti alkohola iz mošta spremenjeno vino pijemo zmerno, vendar pa kozarček rujnega ne škodi. Vino je celo tako polno antioksidantov, da je za telo zdravo, če le odgovorno pijemo. 

Vino deluje tudi protivnetno in zmanjša tveganje za bolezni srca, avtoimune motnje in celo določene vrste raka. 

Zdravo in zmerno pitje lahko celo zmanjša tveganje za depresijo. Prav nasprotno pa prekomerno pitje to tveganje poviša. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice