Na današnji dan zaznamujemo stoto obletnico od podelitve prvega doktorata na slovenskih univerzah. Najstarejša in največja, nanjo je vpisanih 40 tisoč študentov, je Univerza v Ljubljani. Ustanovljena je bila leta 1919, trenutno je njen rektor Igor Papič.

Statistični urad je ob današnji stoti obletnici podelitve prvega doktorata objavil naslednje podatke o doktorjih znanosti:

 • prvi doktorat znanosti je bil na slovenski univerzi podeljen 15. julija 1920. Prejela ga je Ana Mayer za disertacijo s področja kemije.

Kdo je Ana Mayer - Kansky?

Slovenska kemičarka, 20. junij 1895 - 3. november 1962.

Rodila se je v družini vipavskega posestnika Karla Mayerja. Anina mati je bila Dejakova, doma iz Senožeč, kjer so imeli znano pivovarno in pršutarno. Ana Mayer, klicali so jo Anka, je ljudsko šolo obiskovala v Vipavi (1902-1907), nato mestni dekliški licej v Ljubljani in leta 1914 z odliko opravila maturo na Klasični gimnaziji v Ljubljani. Bila je ena izmed deklet prve generacije, ki je smela obiskovati gimnazijo.

Vir: Wikipedia

V letih do 1914 do 1918 je na dunajski filozofski fakulteti študirala kemijo kot glavni predmet in fiziko kot stranski predmet. Zaradi dogodkov, ki so že napovedovali razpad avstro-ogrske monarhije, je Dunajska univerza sprejela odlok, da morajo študentje slovanskih narodnosti zapustiti univerzo, zato je Ana leta 1918 prekinila študij na Dunaju in se vrnila v Ljubljano.

Naslednje leto je nadaljevala študij na novoustanovljeni Univerzi v Ljubljani. Leta 1920 je zagovarjala disertacijo O učinkovanju formalina na škrob in 15. julija 2020 postala prva doktorica znanosti ljubljanske univerze.

 • Od leta 1991 je slovensko visoko šolstvo promoviralo skupno 11.576 doktorjev znanosti.
 • V letošnjem študijskem letu (2019/20) je v doktorske študijske programe v Sloveniji vpisanih 3306 študentov.
 • V Sloveniji je na začetku lanskega leta živelo 13.182 prebivalcev z doktoratom znanosti, kar je 0,6 odstotka celotnega prebivalstva.
 • V 207 občinah je prebival vsaj en doktor znanosti, v 18 občinah pa več kot 100.
 • Največ doktorjev znanosti na ravni občin je prebivalo v občini Ljubljana, in sicer 5532 ali 42 odstotkov vseh doktorjev znanosti v Sloveniji.
 • Lani je slovensko visoko šolstvo promoviralo 477 novih doktorjev znanosti, kar je trikrat več kot v letu 1991, ko je Slovenija razglasila svojo samostojnost.
 • V letu 2016, ko je Slovenija zaznamovala 25 let samostojnosti, je slovensko visoko šolstvo z 912 novimi doktorji znanosti postavilo mejnik, ki ga bo težko še kdaj preseglo. To je bilo namreč zadnje leto, v katerem je bilo še mogoče zaključiti študij po prejšnjih študijskih programih, to je tistih, ki so veljali pred uvedbo bolonjskega sistema. To možnost je izkoristilo 375 doktorskih študentov, ki so se izobraževali po prejšnjih, predbolonjskih doktorskih študijskih programih.
 • V zadnjih desetih letih (2010–2019) je doktorsko izobraževanje v Sloveniji zaključilo 589 tujih doktorskih študentov, kar je skoraj desetina vseh novih doktorjev znanosti v zadnjih desetih letih (6053). 
 • Več kot 1000 doktorjev znanosti je lani prebivalo le še v občini Maribor, in sicer 1038. 
 • Število prebivalcev Slovenije z doktoratom znanosti se sicer povečuje – v zadnjih petih letih se je to povečalo v povprečju za 585 na leto –, vendar to ne velja za vse starostne skupine. Število doktorjev znanosti med prebivalci v starostni skupini med 25 in 34 let je v zadnjih dveh letih upadlo.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ozon (nepreverjen)

Kaj pa imamo od vseh teh doktorjev, razen ugodne statistike

Delat ne znajo (nepreverjen)

noben jih ne rabi, .... izgubljene duse

In reply to by ozon (nepreverjen)

Franc s Piramide (nepreverjen)

Ja, zadnjih 30 letih je Maribor res napredoval zaradi teh 1038 dohtarjev. Sam žal tega videti nikjer ni. Kaj ti pomagajo dohtarce tekstila, če pa praktično nobene tekstilne industrije ni več. Komu služijo dohtarji na pedagoški fakulteti, če je učiteljev že zdaj preveč ? Onih dohtarjev filozofiranja pa raje niti ne omenim ...

Starejše novice