Slika je simbolična.
Spolna zloraba otrok je posebno hudo kaznivo dejanje. Za otroke, ki doživijo to travmatsko izkušnjo, ima dolgotrajne, hude in nepopravljive posledice.

Na današnji dan, 18. novembra, ko obeležujemo Evropski dan boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo, policisti opozarjajo na pravice otrok do zdravega in srečnega otroštva ter na obveznost odraslih, da njihove pravice zaščitimo.

Vsak otrok je lahko žrtev zlorabe

Večina spolnih zlorab otrok se zgodi s strani oseb, ki so otrokom blizu, ki jih otroci poznajo in jim zaupajo. 

»Kar pa je najhujše, je to, da so otroci pogosto od teh oseb materialno, čustveno, ekonomsko in razvojno odvisni, zato se o zlorabi bojijo spregovoriti in poiskati pomoč,« opozarjajo policisti. 

Prav vsak otrok je lahko žrtev spolne zlorabe, ne glede na njegovo starost, vero, barvo kože, nacionalnost. 

Po podatkih Sveta Evrope je v Evropi vsak peti otrok žrtev neke oblike spolnega nasilja.
 

Spolne zlorabe so lahko fizične ali spletne

Obstaja več vrst spolnih zlorab. Dogajajo se lahko fizično, v realnem svetu, ali na spletu. 

Storilec spolne zlorabe, ki je lahko moškega ali ženskega spola, skrbno izbere svojo žrtev. 

»Najprej z otrokom zgradi zaupen odnos in želi to spolno izkoriščanje prikazati kot naravni del njunega odnosa. Otroka naveže nase, ponuja se mu kot opora, rešitelj, zaupnik,« pojasnjujejo na Policiji.

Išče otroka, do katerega ima lahek dostop oziroma ima možnost, da je z njim sam. V primeru, ko se spolna zloraba zgodi preko spleta, je postopek spolne zlorabe podoben. 

Storilec zlorabe načrtno izbere otroka

Storilec spletne spolne zlorabe prav tako načrtno izbere otroka, ki na spletu išče pozornost, ljubezen, zaupanje, informacije. Predstavi se mu kot zaupna oseba, ki mu ponuja pomoč, s tem ga postopoma naveže nase, daje mu informacije o spolnosti in ljubezni. 

Ko z otrokom vzpostavi dovolj zaupen odnos in se prepriča, da otrok o spolni zlorabi ne bo nikomur povedal, je izmenjava datotek, ki prikazujejo spolno zlorabo otroka, le še nekaj klikov stran. 

V trenutku, ko otrok storilcu, za katerega se pogosto izkaže, da v resnici ni ta, za katerega se je izdajal, pošlje prvo intimno fotografijo, se ujame v krog spolnega izkoriščanja.

Storilec z obljubo, da intimnih fotografij otroka ne bo posredoval naprej, če mu bo ta še naprej pošiljal tovrstno gradivo, otroka prisili, da nadaljuje s pošiljanjem svojih intimnih fotografij.

Da bi o zlorabah spregovoril, mora otrok čutiti zaupanje

Otroci o spolnih zlorabah zelo težko spregovorijo zaradi sramu, krivde in strahu, zato je z njimi treba govoriti o tem, jih opozarjati in spodbujati, da vam o vsem, kar jih teži, tudi povedo. 

Otroci morajo dobiti sporočilo, da za zlorabe niso krivi samo in da jim bomo odrasli nudili vso potrebno pomoč in podporo. 

Že od malih nog jih je treba poučiti o tem, katere skrivnosti so dobre in jih lahko zadržijo zase, in katere slabe in morajo o njih povedati odrasli osebi, ki ji zaupajo. 

»Vsi odrasli, še posebej starši in učitelji, lahko veliko naredimo za preprečevanje spolnih zlorab otrok,« dodajajo policisti. 

Z otroki se moramo pogovarjati o spolnih zlorabah, o primernih in neprimernih dotikih ter odnosih, predvsem pa o tem, kje lahko poiščejo pomoč, ko se znajdejo v težavah, iz katerih sami ne najdejo izhoda.

Če posumite na spolno zlorabo, to takoj prijavite policiji

Če posumite, da je otrok postal žrtev spolne zlorabe, to prijavite na najbližji policijski postaji ali na telefonski številki 113

Le s takojšnjim ukrepanjem bomo lahko preprečili, da bi otrok ostal v bližini storilca, kjer bi lahko bil izpostavljen nadaljnjemu spolnemu izkoriščanju in zlorabljanju. 

»Policisti in policistke bomo naredili vse, da bomo otroka ustrezno zaščitili, zoper storilca, ki si je drznil zlorabiti otrokovo zaupanje za tako nizkotna dejanja, pa ukrepali v skladu z našimi pristojnostmi,« poudarjajo.

Da so spolne zlorabe zelo razsežen problem, se zavedajo tudi na ravni Evropske unije, saj je problematika spolnih zlorab ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. 

»Ob današnjem evropskem dnevu boja za zaščito otrok pred spolnim izkoriščanjem in spolno zlorabo si skupaj želimo, da bi dočakali čas, ko bo teh dejanj resnično manj in bo prav vsak otrok imel pravico do brezskrbnega otroštva brez zlorab in nasilja,« še sporočajo.

Pripravili so tudi video, ki si ga lahko pogledate spodaj. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice