Možnost, da se nov koronavirus pojavi Sloveniji, obstaja. A to ne pomeni, da naj vsi, ki so prišli s Kitajske, hitijo k zdravniku.

Strokovnjaki osebam, ki so potovale po Kitajski, predvsem v provinci Hubei, in po povratku zbolijo, svetujejo, naj ostanejo doma in se izogibajo stikom z drugimi ljudmi. Pokličejo naj osebnega zdravnika in poskrbijo za higieno kašljanja in kihanja.

Evropski center za nadzor in obvladovanje bolezni ocenjuje tveganje za pojav koronavirusa v Evropi kot srednje visoko, poroča STA. Ob tem na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje pojasnjujejo, da je Slovenija pripravljena za primer vnosa tega virusa v državo. Tako so izdelana priporočila za potnike, ki se vračajo z ogroženih območij, za ravnanje izvajalcev zdravstvene dejavnosti, prav tako je vzpostavljena laboratorijska diagnostika za potrditev virusa v najkrajšem možnem času.

V prvi vrsti je pomembno, da se pri obravnavi morebitnih bolnikov zmanjša tveganje nadaljnjega prenosa na najnižjo možno raven, poudarjajo na Nacionalnem inštituti za javno zdravje.

NASVETI

Preden bi zakašljali ali kihnili, si pokrijte usta in nos z robčkom ali pa zakašljajte oziroma kihnite v zgornji del rokava in ne v dlan. Skrbno si umivajte roke z milom in vodo, po potrebi si jih tudi razkužite.

Pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika in mu povejte, da ste nedavno potovali po Kitajski in zboleli. Zdravnik bo presodil, ali potrebujete ambulantni pregled, predpis zdravil ali napotitev v bolnišnico.

Ob sumu na okužbo s koronavirusom mora zdravnik skladno s protokolom obravnave bolnika prositi, naj si nadene kirurško masko. Pregled opravi v izolacijskem prostoru, ločeno od ostalih bolnikov. Zdravstveni delavci, ki vstopajo v izolacijski prostor, morajo upoštevati navodila za preprečevanje prenosa okužbe in nositi zaščitno masko za enkratno uporabo.

Splošna uporaba zaščitne maske v Sloveniji ni potrebna, saj se te premočijo in po določenem času ne nudijo več zaščite.

Obravnava bolnika naj poteka v skladu z dobro klinično prakso - odločitev o hospitalizaciji mora sloneti na kriterijih, ki se upoštevajo pri bolnikih s pljučnico. Zdravljenje poteka po presoji lečečega zdravnika.

Če zdravnik posumi na okužbo z novim koronavirusom, bolniku odvzame vzorec kužnine za potrditev oziroma izključitev okužbe. Gre za bris nosno-žrelnega prostora, žrela, izmečka dihal in drugih kužnin. Pri tem mora uporabljati osebno varovalno opremo, to je masko, zaščito za oči in rokavice.

Vzorce pošlje na analizo, pri čemer tudi svetujejo, da se ugotavlja prisotnost običajnih povzročiteljev pljučnice, kot so bakterije in virusni povzročitelji - gripa, adenovirusi, respiratorni sincicijski virus, virus parainfluence in tako dalje. Obstaja namreč možnost hkratnih okužb.

Prav tako mora obvestiti epidemiologa Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki bo pridobil dodatne podatke in podatke o bolnikovih kontaktih.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice