V Sloveniji bo v primeru jasnega vremena jutri, 21. januarja, v zgodnjih jutranjih urah viden popolni Lunin mrk.

Hkrati bo tudi polna Luna, ki bo ob tem tudi najbliže Zemlji. Luna bo zaradi mrka žarela v rdeči barvi, zato astronomi pojav imenujejo super krvava Luna.

Kaj in kdaj se bo zgodilo?

Luna bo 21. januarja v Zemljino polsenco začela prehajati ob 3.35 po srednjeevropskem času, vendar te faze s prostim očesom ne zaznamo. Vidni del mrka se bo začel, ko bo Luna začela prehajati v Zemljino senco, kar se bo zgodilo ob 4.33, ko se bo Luna nahajala na zahodni strani neba, 30 stopinj nad matematičnim obzorjem, pojasnjujejo v Astronomskem društvu Orion

Najbolj zanimiva faza – popolni Lunin mrk – se bo začela ob 5.41. Vrhunec popolne faze bo nastopil ob 6.12, ko se bo Luna znašla najgloblje v Zemljini senci. Faza popolnega Luninega mrka se bo končala ob 6.44, ko bo Luna začela izstopati iz Zemljine sence v polsenco.

Po besedah Astronomskega društva Orion se bo faza delnega Luninega mrka končala ob 7.51, ko se bo vsa Luna ponovno znašla v Zemljini polsenci, vendar pa bo pri nas Luna pod matematično obzorje zašla že ob 7.43, za dejansko obzorje pa še nekoliko prej. 

Odpravite se na javno opazovanje popolnega Luninega mrka

Astronomsko društvo Orion in Oddelek za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Mariboru bosta v primeru jasnega vremena v ponedeljek, 21. januarja, od 4.30 naprej organizirala javno opazovanje popolnega Luninega mrka.

Opazovanje bo potekalo na zahodnem delu platoja pred Filozofsko fakulteto na Koroški cesti v Mariboru, opazovanje pa bo spremljala tudi strokovna razlaga pojava. Lunin mrk bo mogoče opazovati skozi različne teleskope, možno pa bo tudi fotografiranje mrka s pametnimi telefoni ter Canonovimi in Nikonovimi DSLR fotoaparati. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice