Slovenski delavec v Avstriji je za Mariborinfo spregovoril o svojem delu in o mogočih ukrepih, da se izognete drobnogledu Finančne uprave RS.

O tem, kako delo poteka v Avstriji, zakaj ta predstavlja delovni raj za mnoge Slovence, kakšna je razlika v delovni mentaliteti obeh strani in kaj nameravajo narediti slovenski kolegi, ki avstrijskih računov še niso prijavili na Furs, je za naš portal povedal Mariborčan, zaposlen v Avstriji, za potrebe članka ga imenujmo Peter (ime in priimek sogovorca hranimo v uredništvu).

1. oktober prelomnica za vse, kazni pa hude

Spomnimo, prejšnji teden smo poročali o avtomatični elektronski izmenjavi informacij o računih, ki jih imajo rezidenti Slovenije odprte v Avstriji. Sporazum o posredovanju davčnih podatkov med Slovenijo in Avstrijo že obstaja. Tako se je pomembno zavedati, da lahko Furs ob utemeljenih sumih na davčno utajo že zdaj  od Avstrije zahteva vpogled računov za nazaj – razen če račun seveda prej zaprete. Če odprtega računa ne prijavite na Furs, vas čaka preverjanje za nazaj in tudi temu primerna denarna kazen, ki šteje kar 70 odstotkov neprijavljenega premoženja.

Zelo zgovoren je tudi februarski podatek iz Furs, da ima le 5000 fizičnih oseb račun prijavljen na Finančnem uradu Republike Slovenije, medtem ko na Zavodu za zaposlovanje ugotavljajo, da v Avstriji uradno dela kar 14.000 Slovencev, neuradno pa verjetno več.

V Avstriji mnogo boljši delovni pogoji

Peter je delavec, ki dela za bogato avstrijsko podjetje z dolgo tradicijo. Vsako jutro se vstane ob pol šesti uri, se hitro uredi in pelje na mesto podjetja. Vožnja mu vzame približno 40 minut.

“Kljub temu da v Avstriji (vsaj rezidenti Slovenije) ne dobimo nadomestila za prevoz ali malice, zelo rad delam tukaj. Počutim se spoštovanega in upoštevanega in tak odnos velja od zgoraj navzdol ter obratno”, se pohvali Peter, ki se domov vrača nasmejan, četudi nekoliko pozno. Trdi, da so tam delavci tudi bolj zaščiteni, saj je neodgovoren delodajalec, ki ne izplača svojega delavca, primerno kaznovan, a država ne pozabi na prikrajšanega delavca, saj mu izplača tisto, kar bi mu moral delodajalec.

Mentaliteta nagrajevanja, ne degradacije

Zlasti pomembna je delovna mentaliteta Avstrijcev. Pogosto zaposlujejo ljudi brez ustreznih izkušenj, če le znajo pokazati delovno vnemo in pripravljenost do učenja.

“Avstrija ima zelo učinkovit sistem, kako se delavcu priuči posla: klink klink klink, denarčki,” pravi v smehu in dodaja: Oni tvoj trud prepoznajo in ga ustrezno tudi nagradijo.  V Sloveniji pa po njegovem mnenju te mentalitete nagrajevanja ni. Sicer je že urna postavka v Avstriji vsaj enkrat višja kot pri nas, kar je že po sebi dovoljšen razlog za razmislek o delu pri gospodarsko uspešnejših sosedih.

Kaj preostane tistim, ki računov še niso prijavili?

Petra smo povprašali tudi, kaj nameravajo storiti nekateri njegovi kolegi, ki avstrijskega transakcijskega računa še niso prijavili. Nekateri razmišljajo o selitvi v Avstrijo, saj tovrstno vztrajanje v dnevni razpetosti med državama nima smisla. Če spremenijo svoje stalno prebivališče, jim tako Furs več ne bo za petami, pa še manj časa bodo porabili za jutranjo vožnjo. Spet drugi bodo zaprli svoj račun in odprli novega. Tako ne more priti do nevarnosti, da bi jim kdo očital davčno utajo – ko se enkrat račun zapre, tak tudi ostane. Je pa res, da bo tak račun potem obdavčen tudi s strani Slovenije.

“Zgleda, da nas iz Slovenije podijo kar sonarodnjaki, saj prihajajoč ukrep Finančne uprave predstavlja še en razlog manj, da bi človek še želel živeti v Sloveniji. Tudi sam nameravam k sosedom – verjetno mi bodo sledili tudi znanci in prijatelji, ker tam vsaj prosperirajo,” je še dodal. 

Upornik z razlogom

Zasledili smo še zanimiv Youtube video Slovenca v finančni stiski, ki navkljub svojemu delovnem razmerju kot voznik tovornjaka v Avstriji javno priznava, da ne namerava prijaviti ničesar. Kot prvo, mu Slovenija ni želela odobriti kredita, češ da dela v Avstriji. Tako je visok kredit v vrednosti 150.000 evrov moral vzeti v Avstriji – vračilo denarja ob terjatvah DURS-a zaradi neprijavljenih prihodkov tako postane problematično. Gospod v Sloveniji preživi le vikende oziroma se vrača na 14 dni, saj med tednom zaradi dela ostaja v Avstriji, zato se mu početje Finančne uprave RS zdi nedopustno.

*arbeiter - delavec

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Aleš D. (nepreverjen)

Če bi dali vsi pošteni Slovenci z zdravim razumom glave skupaj, bi imeli rešitve za prav vse v 1 letu! Zato je nastala stranka ReSET, kjer je onemogoča kupčkanje z glasovi volivcev, podkupovanje in lobiranje pri predstavnikih stranke. "https://za-reset.si/zaupanju-dajemo-najvecjo-tezo/" https://za-reset.si/zaupanju-dajemo-najvecjo-tezo

Starejše novice