Ministrstvo za javno upravo je izdalo nekaj zaslonskih posnetkov prihajajoče aplikacije namenjene preprečevanju širjenja koronavirusa.

Mobilna aplikacija, ki bo obveščala uporabnike o stikih z okuženimi osebami, naj bi bila na voljo predvidoma v sredini avgusta na spletni trgovini App Store in Google Play. Uporaba aplikacije bo prostovoljna, po zagotovilih ministra za javno upravo Boštjana Koritnika, pa ne bo delovala na sistemu GPS in ne bo omogočala shranjevanja geolokacijskih podatkov.

Namenjena bo tako zgolj opozarjanju uporabnikov glede morebitnih stikov z okuženimi osebami. 

VIR: MJU
VIR: MJU
VIR: MJU
VIR: MJU

Identiteta uporabnikov bo skrita

Delovala bo na način, da bosta pametna telefona ob srečanju med sabo izmenjala naključno generirani kodi. Ti kodi pa bosta prejemniku sporočila, kako dolgo je bilo srečanje in kakšna je bila distanca med osebama.

Tako aplikacija ne sporoči ne imena ali kakršnih koli drugih osebnih podatkov. Prej našteti podatki pa se po štirinajstih dneh izbrišejo.

Če bo uporabnik ugotovil, da je okužen, se bo odločil ali bo svojo okužbo vnesel v aplikacijo aplikacijo. Če se za vnos odloči, pa bo njegov vnos v aplikacijo moral potrditi Nacionalni inštitut za javno zdravje za zmanjšanje zlorab in lažnih informacij.

Aplikacija sicer temelji na nemški aplikaciji Corona-Warn-App, prilagoditev za Slovenijo pa bo opravilo podjetje RSteam za 4026 evrov z DDV. Ime slovenske aplikacije je #OstaniZdrav.

VIR: MJU
VIR: MJU
VIR: MJU

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Danvid (nepreverjen)

Ha.ha.ha otročje'samo ,da bi ljudje zaupali.ha.ha.ha

Starejše novice