V primeru nezadovoljstva z obravnavo, ki ste je bili deležni pri zdravniku, boste svoje mnenje zdaj lahko izrazili v anketi.

Ministrstvo za zdravje pilotno uvaja možnost ocene zadovoljstva z nekaterimi vidiki kakovosti zdravstvene obravnave prek portala zVem in zavihka eZdravje.

S pomočjo vprašalnika, ki je na voljo v slovenskem, italijanskem, madžarskem, angleškem in nemškem jeziku, bo pacient informiral izvajalca, kako je zadovoljen z zdravstveno obravnavo in tako prispeval tudi k zagotavljanju kakovostne zdravstvene obravnave, pojasnjujejo na Ministrstvu za zdravje.

Poročila objavljena na spletu, podatke bo spremljalo tudi ministrstvo

V januarju zdaj že poteka pilotno uvajanje v zdravstvenih domovih v Ljutomeru, Sežani in Novem Mestu ter v splošnih bolnišnicah v Trbovljah in Brežicah. 

Na podlagi testiranja bo pripravljena končna metodologija, na tej osnovi pa bo ministrstvo za zdravje nato pripravilo standardizirane vprašalnike za vse zdravstvene domove in bolnišnice.

Vprašalnik pacient izpolni najpozneje tri mesece po zdravstveni obravnavi. Na voljo je tako na spletnem portalu zVem kot na spletni strani ustanove, kjer je pacient bil obravnavan.

Za izpolnjevanje ankete, v okviru katere lahko poda ocene od 1 (zelo slabo) do 5 (odlično), bo pacient potreboval pet minut. Pri tem bo lahko označil tudi področja, za katere meni, da zahtevajo izboljšave.

Vprašalnik ni namenjen zbiranju osebnih podatkov, zato imena in priimka ni treba vpisati, označimo pa podatke o starostnem obdobju, spolu in stopnji izobrazbe. V imenu pacienta anketo sicer lahko izpolnijo tudi njegovi bližnji oziroma drugi, ki zagovarjajo njegove interese in pravice.

Poročila bodo medtem objavljena na spletni strani ustanove, kjer je bil pacient obravnavan, podatke pa bo spremljalo tudi ministrstvo za zdravje.

Vir: zvem.ezdrav.si

Aktivno sodelovanje pri vrednotenju zdravstva

Projekt, s katerim uresničujejo enega od 15 ukrepov iz Projekta Šilih, se financira iz rednih delovnih nalog ministrstva za zdravje. Pri pripravi so se posvetovali z vsemi ključnimi deležniki v zdravstvu, pomemben partner pa je Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. 

»Gre za pomemben ukrep, s katerim se vzpostavlja možnost za aktivno sodelovanje uporabnikov zdravstvenih storitev pri vrednotenju sistema zdravstvenega varstva,« poudarjajo na ministrstvu.

Ob tem dodajajo, da je izpolnjevanje vprašalnika prostovoljno.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice