Foto: Jure Banfi
Mariborski nogometaši so v času karantene stopili na pomoč slovenskim hmeljarjem.

V delovni akciji Pivovarne Laško Union v pomoč hmeljarjem v Savinjski dolini je sodelovalo več kot 40 sodelavcev pivovarne ter več kot 40 športnikov in predstavnikov Rokometnega kluba Celje Pivovarne Laško, Nogometnega kluba Maribor, Košarkaškega kluba Zlatorog, Smučarske zveze Slovenije, Rokometne zveze Slovenije, Košarkaške zveze Slovenije in Olimpijskega komiteja Slovenije, poroča STA.

Zaradi pomanjkanja sezonskih delavcev so v Pivovarni Laško Union za pomoč hmeljarjem aktivirali svoje sodelavce in partnerje, ki so se na pomoč odzvali v izjemnem številu, a so pazili na varnostno razdaljo, je podjetje Laško Pivo zapisalo na svojem Facebook profilu.

Na Facebook strani NK Maribor pa so zapisali: »1250 ur, 2 dni, 6 kmetij. Ko pomagamo, pomagamo skupaj! Odzvali smo se na pobudo Pivovarne Laško Union o prostovoljni delovni akciji v pomoč hmeljarjem v Savinjski dolini, ki jim zaradi pandemije covid-19 primanjkuje sezonskih delavcev. Za vijol'čno solidarnost Marcos Tavares, Amir Dervišević, Gregor Bajde, Andrej Kotnik, Luka Koblar in Žan Kolmanič

Tudi Marcos Tavares je na svojem Facebook profilu obkavil fotografijo in ob njej zapisal: »Danes smo skupaj z ostalimi športniki in soigralci NK Maribor priskočili na pomoč Laško Pivo ‘Skupaj smo močnejši’.«

Slovenski hmeljarji pričakujejo, da jim bodo na pomoč pri delu v hmeljiščih kmalu priskočili romunski delavci. Avtobusi, ki bi te delavce pripeljali iz Romunije, so že pripravljeni, na pristojnih ministrstvih pa potekajo še zadnja usklajevanja, je za STA povedal predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije Janez Oset.

Če bodo delavci prišli v Slovenijo, bodo morali najprej za teden dni v karanteno zaradi epidemije novega koronavirusa. Že pred dnevi so sicer nameravali v Slovenijo pripeljati okoli 200 romunskih delavcev, a nato tega niso izvedli, ker je bilo tveganje za širitev covida-19 po pojasnilu kmetijskega ministrstva preveliko.

Ministrstvo je izdalo poziv k iskanju domače delovne sile 

Oset je za STA povedal, da se je doslej za delo v hmeljiščih odločilo 27 ljudi, ki so se odzvali na poziv, ki so ga sami objavili na družbenih omrežjih, ter ena oseba iz evidence brezposelnih. Na vprašanje, ali se je kdo javil preko poziva ministrstva, je odgovoril, da je bil odziv zelo slab. Še vedno večino dela v hmeljiščih opravijo sami.

Po Osetovih podatkih je na hmeljiščih po Sloveniji že od prej okoli 400 tujih sezonskih delavcev, še približno 400 pa jih potrebujejo za nadaljnja dela. Konec avgusta in septembra, ko se bo začelo obiranje hmelja, pa bodo potrebovali več kot 400 delavcev, še poroča STA.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Glifozat afera (nepreverjen)

Kaj pa skodljivi Glifozat, brez katerega hmelj ne raste, povzroca pa bolezni (rak, slepoto, zastrupitve, ... ).

Starejše novice