Veseli december poleg božičnih pesmi, vonja kuhanega vina in prazničnih luči ponuja tudi pirotehnične izdelke, ki že obtežujejo trgovske police. A da bi mesec minil varno in prijetno, k varni in uvidevni uporabi pozivajo tudi policisti.

Predstavniki različnih služb v tem času nenehno opozarjajo na posledice neodgovornega ravnanja s pirotehniko v času praznikov.

Veljavna zakonodaja namreč od 19. decembra dovoljuje prodajo, od 26. decembra pa uporabo pirotehničnih izdelkov, ki še vedno - kljub letom ozaveščanja - občasno povzročajo hude, trajne poškodbe, najpogosteje pri mladih.

Pirotehnične izdelke prve in druge kategorije lahko uporabljajo mladoletniki, stari od 14 oziroma od 16 let, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov. Uporaba fontan in baterij je dovoljena le osebam, starejšim od 18 let.

Kazni tudi do 1200 evrov

V prvo kategorijo sodijo ognjemetni izdelki, katerih uporaba je dovoljena v strnjenih naseljih in povzročajo zelo majhno nevarnost. To so recimo tortne fontane, čudežne svečke, pasje bombice in pokajoče kroglice. Iz druge kategorije pa so dovoljene razne rakete in fontane.

Pirotehniko, ki povzroča hrup, je prepovedano uporabljati v strnjenih naseljih in zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah, kjer potekajo prireditve. Globe za kršitve zakona se gibljejo med 400 in 1200 evri.

Naj se raje iskri od veselja, ne od petard

Hude poškodbe, ki jih lahko povzročijo pirotehnični izdelki, zaznamujejo posameznika za celo življenje, kar potrjujejo tudi policisti, reševalci in zdravniki, ki v oskrbujejo tovrstne poškodbe. Največ takšnih poškodb je ravno med mladoletniki, glavni vzrok za njihov nastanek pa sta objestnost in nepremišljenost.

Uporabniki naj pirotehniko kupujejo v trgovinah, ki imajo dovoljenje ministrstva za notranje zadeve. Na izdelku naj tudi preverijo oznako CE in pred uporabo navodilo proizvajalca, ki mora biti v slovenskem jeziku.

Lastna izdelava pirotehničnih izdelkov prepovedana

Tako predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanja učinka, kot uporaba v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov in preprodaja, so prepovedane. Prav pri uporabi nedovoljenih pirotehničnih sredstev je v zadnjih letih najpogosteje prihajalo do poškodb.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Uha77 (nepreverjen)

https://meme.xyz/uploads/posts/t/l-23590-dogs-before-dogs-today.jpg

Kaznovani pa smo tak že za vse. Je življenje belega Slovenca sploh še legalno?
Še malo bom moral registrirat bicikl, pa kazn dobil ker bom 50L zraka preveč vdihnil ta mesec.
... ahh lepo Slovensko žilvljenje. Da prihranim 1200€ morem vsaj eno leto živet na makaronih... Bu**le

Starejše novice