Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Ozračje se v Sloveniji segreva hitreje, kot je svetovno povprečje, podnebne projekcije pa nakazujejo, da se bo segrevanje ozračja še nadaljevalo.

V Poročilu o okolju v Republiki Sloveniji 2022, ki ga je izdala Agencija Republike Slovenije za okolje, je navedeno tudi dejstvo, da se temperature v Sloveniji višajo hitreje od svetovnega povprečja.

Posledice podnebnih sprememb se bodo odražale v višanju gladine morja, višanju koncentracije toplogrednih plinov v ozračju ter ekstremnih vremenskih in podnebnih dogodkov, kot so poplave, suša in toča.

Najbolj zaskrbljujoč je dvig gladine morja

Zaradi močno spremenljivih padavin smo v zadnjih dveh desetletjih priča hudim sušam in obsežnim poplavam, projekcije pa kažejo, da se bo trend povečevanja pogostosti in jakosti suše nadaljeval tudi v prihodnosti. 

Od začetka sistematičnih meritev leta 1961 do leta 2020, se je temperatura zvišala za 2,4 stopinje Celzija, najbolj poleti, in sicer za kar 3,3 stopinje.

Ena najbolj zaskrbljujočih posledic podnebnih sprememb v Sloveniji je dvig gladine morja. Višina morja se je med letoma 1960 in 2019 zvišala za kar 11 centimetrov.

Vse več bo poplav, neurij in suše

Spremembe v podnebju v Sloveniji je možno opaziti tudi pri sneženju. Povprečna višina snežne odeje je nižja za 50 odstotkov.

Zaradi podnebnih sprememb so tudi vse pogostejše hudourniške poplave v toplem delu leta, poplave v zimskem času, močnejša neurja s točo in močnim vetrom, vse pogostejše in močnejše pa so tudi suše

Po poročilu Agencije Republike Slovenije za okolje Slovenijo lahko v prihodnosti pričakujemo še več sprememb: 

  • višja temperatura v vseh letnih časih,
  • več vročinskih valov, ki bodo daljši in močnejši,
  • daljša rastna doba,
  • manj mrzlih in ledenih dni,
  • manjša raba energije za ogrevanje,
  • večja raba energije za ohlajanje.

Stanje je zaskrbljujoče, razmisliti je potrebno o ukrepih

Stanje v energetiki je zaskrbljujoče predvsem zaradi počasnega uvajanja obnovljivih virov energije. V Sloveniji je moč vetra opazno manjša kakor v večini evropski držav, zato so možnosti za izkoriščanje vetrne energije manjše.

Hidroelektrarne že prispevajo velik delež električne proizvodnje, njihovo nadaljnje umeščanje v prostor pa je pogosto v nasprotju z zahtevami za ohranjanje naravnega okolja.

Službe Komisije pozivajo Slovenijo, naj razmisli o naslednjih naložbah: 

  • ukrepi za spodbujanje obnovljivih virov energije, vključno z odpravo upravnih ovir in izboljšanjem regulativnega okvira,
  • ukrepi za podporo energetski učinkovitosti, zlasti z obnovo stavb in v industrijskih procesih,
  • ukrepi za podporo trajnostnemu prometu, vključno z mestno in medmestno mobilnostjo, prenosi s ceste na železnico in železniško infrastrukturo.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
11 (nepreverjen)

Potem pa eni biseri pametujejo, da je globalno segrevanje nateg. Joj kar zmrazi me, ko se spomnim koliko norcev živi na planetu zemlja.

Surfeiter (nepreverjen)

In kaj je potem v ZDA? 7 metrov snega v višino ...

In reply to by 11 (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

11-ka, prispevek govori o tem, da je Slovenija nekaj posebnega, skratka unikum v svetovnem merilu, če smo seveda "biseri" in tej ugotovitvi Arsa verjamemo. Sam menim, da so si Arsovi "strokovnjaki" zapisali tak algoritem - navodilo, ki določa vrsto in zaporedje operacij v računskem postopku
s tako veliko anomalijo odstopanja od preostalega sveta le zato, ker so "strokovnjaki", ki izumljajo toplo vodo, skratka, jebe jih znanje.

pohorskisvizec

Mene tudi zmrazi, ko berem 11. Ta meša jabolka in hruške! Slovenija uničuje sebe!

Bela 44 (nepreverjen)

Najbolj onesnažen zrak, največ okuženih s korono...nekaj bo potrebno ukreniti...le kaj? V vseh mestih pa sekajo drevesa pod pretvezo, da so stara. Ve se pa, da drevesa v mestih čistijo zrak in tudi poletne temperature so znosne, če so drevesa.

Starejše novice