Po vsej državi se bodo danes lahko odprle terase in vrtovi gostiln in lokalov.

V pomurski, goriški in obalno kraški regiji, ki se uvrščajo na rumeni seznam, bodo dejavnost lahko opravljali tudi znotraj gostinskih obratov.

To bo dovoljeno le pod pogojem testiranja potrošnikov na novi koronavirus, predložitvi dokazila o prebolelosti ali o cepljenju, poroča STA.

Odpirajo se terase gostinskih lokalov po vsej državi

Trem sedaj rumenim regijam, kjer so bile terase gostinskih lokalov lahko že odprte, se je pridružilo še devet regij, ki se po epidemioloških razmerah uvrščajo na oranžni seznam - podravska, koroška, savinjska, zasavska, posavska, jugovzhodna Slovenija, osrednjeslovenska, primorsko-notranjska in gorenjska, še poroča STA.

Rahljanja protikoronskih ukrepov veseli, a obenem kritični do postavljenih pogojev

V gostinskem sektorju so vladnega rahljanja protikoronskih ukrepov veseli. Kritični pa so do pogojev pri odpiranju notranjih prostorov gostinskih lokalov in nanje ne pristajajo, so povedali v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici. Vlado so zato pozvali, da te diskriminatorne pogoje nemudoma odpravi, še poroča STA.

Tudi v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije so kritični do postavljenih pogojev. Želijo si bolj življenjskih ukrepov, k čemur so prav tako pozvali vlado. Že ukrepi, ki veljajo za vrtove in terase, denimo trimetrska razdalja med mizami in 1,5-metrska razdalja med ljudmi za isto mizo, so po njihovem nesmiselni in neživljenjski.

Strežba hrane in pijač v gostinskih lokalih je še naprej dovoljena med 7. in 19. uro

Dovoljena je le sedeča strežba ob upoštevanju omenjene razdalje. Za isto mizo lahko sedijo štiri osebe, imetnik lokala mora poskrbeti za ustrezno razkuževanje predmetov v skupni rabi. Izvajalci gostinske dejavnosti se morajo enkrat tedensko testirati, razen v primerih prebolelosti ali če so že cepljeni, še poroča STA.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno dovoljeno povsod, kot tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom, še poroča STA.

Zdravniška zbornica Slovenije pa ob začetku prazničnega tedna prebivalcem priporoča, da ob sproščanju ukrepov še naprej upoštevajo ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe covida-19, so še zapisali.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Stan (nepreverjen)

S pogojevanjem z dokazili testiranja to ni nobeno sproščanje ukrepov.

Starejše novice