Sredi Atlantskega oceana je na ladji portoroškega ladjarja Splošna plovba eksplodiralo.

Na Atlantskem oceanu je na ladji Tamar slovenskega lastnika Splošna plovba prišlo do eksplozije. Neljubi dogodek se je pripetil, ko je bila ladja od polotoka Cape Cod oddaljena kakih 2000 kilometrov. V eksploziji je umrl en član posadke, trije pa so utrpeli hude opekline, poroča ameriški Baltimore Sun. Ladja, ki naj bi prevažala premog, je na velikonočno nedeljo izplula iz ameriškega Baltimorja proti Gibraltarju. Kapitan tovorne ladje je v ponedeljek ob 7. uri po lokalnem času obalno stražo obvestil o eksploziji.

V reševanje posadke je vključena mednarodna reševalna ekipa, z ameriškimi letalskimi silami ter kanadskimi in portugalskimi člani obalne straže. Požar, ki je izbruhnil po eksploziji, so pogasili. Poškodovanim osebam nudijo zdravniško pomoč. Eksplozija naj ne bi prizadela motorja ladje, tako da ta nadaljuje pot proti Portugalski. Tamkajšnja obalna straža bo nato prevzela koordinacijo pomoči prizadetim. Zakaj je eskplodiralo, še ugotavjajo. Eksplozija naj bi se sicer zgodila v sprednjem delu ladje, kjer ponavadi shranjujejo vnetljive snovi. Ladja Tamar je dolga 190 metrov in široka 32 metrov. Njena nosilnost je 56.663 ton, na njej pa je 24 članov mešane posadke. Tamar pluje pod zastavo Maršalovih otokov.

Težave tudi na drugi ladji Splošne plovbe

Naj spomnimo, da je na čezoceanki Maribor v lasti družbe Splošne plovbe, 23. marca umrl 58-letni kapitan ladje Drago Plohl, ki po naših neuradnih informacijah prihaja iz okolice Ptuja. Do smrtnega slučaja, ki naj bi se zgodil pod sumljivimi okoliščinami, je prišlo med plovbo iz Singapurja v Colombo.

Kot je za Mariborinfo dejal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj, so na čezoceanki prevažali razne kontejnere. Oblasti na Šrilanki so ladjo zadržale za preiskavo smrti pod sumljivimi okoliščinami. Kapitana so namreč našli pod reševalnim čolnom z notranjimi poškodbami. Kljub temu pa Bandelj meni, da je njegovi smrti najverjetneje botroval padec, a kot pravi, ni še nič gotovo, saj je preiskava še v teku.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice