Slika je simbolična.
Je v zadnjem času prišlo do podražitve izdelkov v naši nakupovalni košarici? Splošnega višanja cen, kot navajajo trgovci, ni bilo zaznati. A dodajajo, da se višajo nabavne cene določenih izdelkov, kar posledično vpliva na spremembo njihove cene.

Epidemija koronavirusa in ukrepi za preprečevanje širjenja okužb so v lanskem letu vplivali tudi na zvišanje cen. Trgovci sicer navajajo, da večjih podražitev v tem času ni bilo in pojasnjujejo, da so cene vezane na sezonska nihanja.

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da so se drobnoprodajne cene v letu 2020 nekoliko znižale.

Zabeležili smo podražitev hrane, pijače in tobaka, in sicer za 2,2 odstotka. Cene blaga so se znižale v povprečju za 1,9 odstotkov, cene storitev pa so se zvišale v povprečju za 1,1 odstotka.

Trgovci o podražitvi nakupovalne košarice

Kako pa je v prvih mesecih letošnjega leta? Bralci Mariborinfo zaznavajo višanje cen določenih izdelkov, ki se na tedenski ravni znajdejo v nakupovalni košarici gospodinjstev. Predvsem so višje cene zaznali pri živilih, kot je na primer jogurt, kjer zvišanja cen potrošniki niti ne zaznamo takoj.

Pri večjih slovenskih trgovcih smo preverili, ali je v zadnjem času prišlo do podražitve cen in kje tiči razlog za to. 

Povišujejo se nabavne cene olja

V Eurospinu so za Mariborinfo povedali, da trenutno niso zvišali nobene cene. A priznavajo, da imajo s strani slovenskih dobaviteljev veliko zahtev po zvišanju cen. 

Pojasnjujejo, da so se na trgu zelo podražile nabavne cene olja. »Ampak mi trenutno prodajnih cen nismo povišali,« so povedali v Eurospinu.

V Sparu podražitev svinjskega mesa in določenih znamk vin

Podobno odgovarjajo tudi v Sparu. »Za prvo polovico letošnjega leta so nekateri naši dobavitelji napovedali dvig cen zaradi različnih razlogov – višjih logističnih stroškov, višjih stroškov dela, surovin in embalaže,« sporočajo. 

Dodajajo, da vsako takšno napovedano zvišanje cen dobaviteljev natančno preučijo in na njih pristanejo le v primeru, da dobavitelj izkaže utemeljen razlog za dvig nabavne cene.

V zadnjem mesecu so bili v Sparu primorani zvišati cene svinjskega mesa, podražile pa so se tudi določene blagovne znamke vin, brezalkoholnih pijač in prigrizkov, konzervirane hrane in izdelki posameznih blagovnih znamk.

V Sparu pojasnjujejo, da cene dvignejo maksimalno v višini razlike v nabavni ceni, »s tem, da naša prioriteta ostajajo nizke cene na slovenskem trgu.« Ob tem upoštevajo tudi zakonske ovire v okviru novega kmetijskega zakona.

V trgovinah Spar opažajo, da potrošniku kupujejo čedalje bolj premišljeno in pri tem koristijo akcije in kupone s popusti. 

Splošne podražitve v trgovinah ni zaznati

V Hoferju pojasnjujejo, da se skozi leto cene velikokrat spreminjajo, a o splošni podražitvi izdelkov v trgovinah ne morejo govoriti. »V zadnjem času so se marsikateri izdelki celo pocenili,« so sporočili.

Pojasnjujejo, da na oblikovanje prodajnih cen vpliva več dejavnikov, in sicer nabavne cene, logistični in drugi stroški poslovanja ter splošno stanje na trgu.

Pri Hoferju dodajajo, da si prizadevajo, da se dvig nabavnih cen ne pozna pri višjih stroških za kupce. 

Dogajanje na trgu vseskozi spremljajo tudi v trgovini Lidl in temu prilagajajo cene. »Obenem pa skrbimo, da kupcem zagotavljamo kar najboljše razmerje med kakovostjo in ceno,« so povedali.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije do objave članka odgovorov na vprašanja o podražitvi nakupovalne košarice niso odgovorili.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SLO (nepreverjen)

Trgovci so postali izredno pohlepni. Tedensko dvigajo cene posebej sedaj, ko se je dvignila minimalna plača za 5%. Spremljam merkator tam izdelkom tedensko dvigajo cene za nekaj centov. Sedaj imajo tudi cca 20% rast prodaje, kar se vidi, da gre le za pohlep! Ne razumem te analitike, kateri pišejo, da so se dvignile cene za 2,2%? Naj navedem le eden primer: stara cena Donata je bila 1,49eur in sedaj nova cena 1,79eur? Kaj to je 2%?? Ne to je 20%!!! Da ne omenjam dvig cen mesnih izdelkov!

viola (nepreverjen)

Točno tako. Zanima pa me kako je možno, da imajo prodajalci neto plačo pod 700eur-i a v Sloveniji je zagotovljena minimalna plača 736eur? Jebeš take sindikaliste, ko niso na svojem nivoju. Tudi politiki ne ukrepajo v glavnem norosti na norosti.

In reply to by SLO (nepreverjen)

madonca (nepreverjen)

Jebes tako drzavo.

In reply to by viola (nepreverjen)

Maribor 1943 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

A JE TEBI BIK V GLAVO SE SPRDNUL
DA SI TAK FUKNJENI

In reply to by madonca (nepreverjen)

Ragnar The King (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

saj so pa penzije dvignili
zato lahko trgovci dvignejo cene

In reply to by Maribor 1943 (nepreverjen)

Jozekmb (nepreverjen)

Tebi pa niti bik več ne pomaga, ker zgleda si ze od rojstva tak fukjen 😂

In reply to by Maribor 1943 (nepreverjen)

Rola (nepreverjen)

Prodajalci že od nekdaj veljajo za goljufe da ne omenim da se moram v Slo trgovinah pogovarjat v tujem jeziku pa ni to Angleščina da se lahko sporazumevamo.

Dobrivoje (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Domorodci nocejo delati za 700 eur so raje na socialni.

In reply to by Rola (nepreverjen)

2021 (nepreverjen)

"Tiha podrazitev" stiroporja in ostalega gradbenega materijala za 50% pomeni, da ste sedaj 50% vecji revezi.
Cestitke vladi, ker nas je naredila revne.

pohorskisvizec (nepreverjen)

Res se dogajajo podražitve, se ne spomnim, ali v hoferju ali lidlu sem za 1 stvar več dal kot 2 meseca nazaj!

Starejše novice