Občina Sveti Jurij v Slovenskih goricah je še vedno edina občina v Sloveniji brez potrjenih okužb na koronavirus.

Sveti Jurij v Slovenskih goricah je svoje ime dobil po vojaku svetemu Juriju, ki je premagal zmaja. Največkrat je upodobljen kot vojščak na belem konju, ki s sulico prebada krvoločnega zmaja, ki od mesta zahteva hrano in žrtve. 

Podoben herojski boj ta majhna občina v Slovenskih goricah, kot kaže, bije tudi proti koronavirusu.

Župan občine Sveti Jurij v Slovenskih goricah Peter Škrlec.

Občina, velika 31 kvadratnih kilometrov, ima približno 2200 prebivalcev oziroma 700 gospodinjstev. Do sedaj pa - ne v prvem, ne v drugem valu - še niso imeli niti enega primera koronavirusa. K temu morda pripomore tudi to, da je poseljenost občine zelo razpršena.

»Ali to lahko pripišemo sreči, naključju ...? Mogoče je tudi nekaj od tega, predvsem pa so in še vedno ljudje upoštevajo ukrepe sprejete s strani države in občine ter priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje,« pove župan občine Peter Škrlec.

Občane župan poziva, naj niti za trenutek ne pozabijo na priporočila in preventivne ukrepe (vir: spletna stran občine Sveti Jurij v Slovenskih Goricah).

Župan si želi, da okužb ne bi bilo tudi v bodoče, vendar se zaveda naraščajočih okužb po sosednjih krajih in stikov, ki jih ljudje med seboj še vedno imajo, pa čeprav so minimalni. 

Poudarja, da ne smejo občani in občanke niti za trenutek pozabiti na priporočila in preventivne ukrepe. 

Posebnih, strožjih ukrepov niso sprejemali, saj je občina podeželska. Ravno zato se lahko občani in občanke individualno gibljejo v naravi in tako ne čutijo pretirane potrebe po druženju z ljudmi, meni.

»Ne gre samo za vprašanje virusa, gre za vprašanje solidarnosti in pomoči. Vse občane prosimo, da se sprejetih ukrepov dosledno držite in se vam že vnaprej zahvaljujem za razumevanje in pomoč,« še pravijo v edini občine v Sloveniji brez okuženega s koronavirusom.

»Slovenci smo znani, da ko je najtežje, stopimo skupaj,« pravi župan in poziva, naj to storimo tudi zdaj.

In kaj sporoča župan občine brez primera okužbe s covid-19 do sedaj?

»Slovenci smo znani, da ko je najtežje, stopimo skupaj. Mislim, da bi tudi v tem trenutku stopili vsi skupaj, bi potrpeli tri ali štiri tedne, se držali ukrepov, to krivuljo obrnili na minimum in potem postopoma začeli ukinjati ukrepe in pričeli živeti normalno,« še dodaja.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
obcan554 (nepreverjen)

Ja, ce skup stopite si boste full pomagali.

Humhum (nepreverjen)

hahaha

In reply to by obcan554 (nepreverjen)

slaba fora (nepreverjen)

pomurec com/vsebina/30829/Dobra_poza

In reply to by obcan554 (nepreverjen)

Dtt (nepreverjen)

Bogu izza nogu.

Nihče noče biti tam, niti virus :-)

Starejše novice