Slika je simbolična.
Na zaključnem dogodku bodeče neže, ki se je odvijala v nedeljo, je občinstvo z občutno prednostjo za najbolj seksistično izjavo feminističnega leta 2020-2021 izglasovalo izjavo Žige Turka.

Izjavo, ki je prejela bodečo nežo, je Žiga Turk tvitnil 5. februarja:

»Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje.« 

Na spletni strani spol.si so izjavo utemeljili z naslednjimi besedami: »Avtor izjave meni, da je seksualna revolucija leta 1968 posilstvo preoblikovala v športni prekršek, se pravi, svobodno odločanje (žensk) o spolnosti naj bi bilo pogojeno s sprejemanjem možnosti posilstva. Iz drugih tvitov lahko razberemo, da naj bi bil pravilni pogled na spolnost 'sveto darovanje drug drugemu'. Ne glede na to, kaj si Turk misli o seksu, pa je očitno, da mu nekaj ni jasno – posilstvo ni seks! Je nasilje, ki spolnost uporabi kot sredstvo. Žiga Turk s svojo izjavo relativizira spolno nasilje, in to v času, ko naše fakultete pretresajo izjave o spolnem nadlegovanju študentk ali študentov s strani profesorjev.« 

Turk se je že odzval na prejem bodeče neže

Turk se je na prejem bodeče neže odzval na Twitterju, kjer je zapisal, da nagrada »nepoštena, nerazumna in nezaslužena«.

Letos glasovalo največ ljudi

Zmagovalni čivk oziroma 'bevsk' Žige Turka je občinstvo v tej sezoni največkrat vpisalo v spletni obrazec nominacij za nagrado bodeče neže.

Letošnji nabor izjav za bodečo nežo je, kot vsako leto doslej, potekal vse leto, ko je javnost nominirala izjave, ki jih je zasledila v različnih medijih in na družbenih omrežjih.

Delovna skupina Rdečih zor in uredništva spol.si je v spletno glasovanje, ki je potekalo med 19. februarjem in 5. marcem 2021, poslala 23 izjav. Glasovalo je letos največ oseb, kar 1667, ki so ocenjevale 23 izjav. 

Večina letos nominiranih izjav je izkrivljala razumevanje spolnih napadov in izražala skrb za povzročitelje teh ali zvračala odgovornost na žrtve. Izrekali so jih vse od režiserjev, nekdanjih radijskih voditeljic, estradnikov, vlogerjev in vlogerk, preko državnih funkcionarjev in funkcionark, politikov, ministrov ter ministric, do visokošolskih učiteljev in nekakšnih duhovnih voditeljev.

Javnost jih je nesporno prepoznala kot seksistične in s številnimi utemeljitvami izrazila svoj protest nad njimi.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
febo iz limbuša (nepreverjen)

v času jugoslavije je za 8 marec sperma v potokih tekla
in babe so bile zadovoljne

Franc s Piramide (nepreverjen)

Nagrado podeljujejo kolektiv Rdeče zore.
Aha, zdaj je vse jasno. Če eno levičarsko sranje.

izmet z melja (nepreverjen)

babe je treba jebat

In reply to by Franc s Piramide (nepreverjen)

Starejše novice