V neurju in toči je ustavljanje na avtocesti in hitri cesti, v predorih ali pod nadvozi izredno nevarno.

Žal pa nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, saj lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč, sporočajo na Ministrstvu za notranje zadeve.

Policisti vse voznike opozarjajo na nekatera pravila, ki jih morajo upoštevati, tudi ob morebitnih neurjih in toči:

  • Voznik lahko svoje vozilo ustavi na parkirnih prostorih počivališč, nikakor pa ne na odstavnih pasovih ali celo na vozišču.
  • Na odstavnem pasu avtoceste in hitre ceste je prepovedana vožnja, parkiranje ali ustavitev, razen v sili in ob ustavitvi zaradi nudenja potrebne pomoči. Tudi na vozišču avtoceste in hitre ceste je prepovedano obračanje, vzvratna vožnja, ustavitev ali parkiranje.
  • Enako velja za predore in nadvoze.
  • Med neurjem ali podobnimi dogodki priporočamo, da vozite posebej previdno in hitrost svoje vožnje prilagodite razmeram. Če ste takrat na avtocesti, se izključite iz prometa na prvem primernem mestu, na primer počivališču ali izvozu, nato pa poiščete primerno zavetje za vozilo, kjer je to pač dovoljeno.
  • Ko je promet gostejši, se pogosto zgodi, da vozilo, ki prehiteva vozilo pred seboj, vozi z manjšo hitrostjo od dovoljene. Vozniki, ki vozijo za takšnim vozilom, naj bodo strpni. Uporaba zvočnih in svetlobnih signalov je dovoljena le, kadar je ogrožen voznik sam ali kdo drug. Zato priporočamo predvsem vzpostavitev zadostne varnostne razdalje in potrpežljivost, dokler voznik pred vami ne konča s prehitevanjem.
  • Močan dež, nalivi in toča lahko na vozišče nanesejo naplavine, ki z vozišča navadno niso takoj odstranjene. Vozniki, še zlasti motoristi, naj bodo v takšnih razmerah še bolj previdni!
  • Upoštevajte vso prometno signalizacijo: prometne znake, prižgano rdečo luč pred predori, ki vozniku prepoveduje, da bi zapeljal vanj in talne označbe.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice