Slika je simbolična.
Državni zbor je s 45 glasovi za in dvema proti sprejel novelo zakona o voznikih, ki poenostavlja postopke za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorij A1 in AM.

Tako bo lahko vsak, ki ima vozniško dovoljenje B in ni voznik začetnik ter je opravil teorijo in nekaj ur praktičnega usposabljanja, dobil pravico do vožnje z motorjem do 125 kubičnih centimetrov.

Po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za infrastrukturo Aleša Miheliča novela poenostavlja postopke za pridobitev vozniškega dovoljenja kategorije A1 (motorna kolesa na dveh kolesih s stransko prikolico ali brez nje) ter AM (kolesa z motorjem in lahka štirikolesa), pri čemer zagotavlja tudi delni prenos evropske direktive.

Kakšne pogoje določa novela?

Novela določa tudi pogoje za možnost izvajanja usposabljanj kandidatov za voznike ter izobraževanj učiteljev vožnje, učiteljev predpisov in strokovnih vodij šole vožnje na daljavo.

Določa pravno podlago za preverjanje podatkov v evidenci o vozniških dovoljenjih pri izdaji mednarodnih dovoljenj in pogoje za ponovni zdravstveni pregled oseb, za katere je bilo pri zdravstvenem ali kontrolnem pregledu ugotovljeno, da so telesno in duševno nezmožne za vožnjo motornega vozila.

Določa še izjemo za predčasno opravljanje zdravstvenega pregleda v primeru izbrisa kode omejitev zaradi zdravstvenih razlogov.

Pomanjkljiv zakon?

»Zakon naslavlja kar nekaj pomanjkljivosti obstoječega zakona, poleg tega odgovarja na spremembe, ki jih zaznavamo na terenu,« je dejal Mihelič.

Novelo so med današnjo predstavitvijo stališč podprli v SDS, NSi, DeSUS in SNS, v SD pa so ocenili, da »njene rešitve niso sporne«.

Kaj o sprejeti noveli pravijo poslanci?

Po besedah poslanca SDS Borisa Doblekarja so novelo dolgo čakali zlasti tisti, ki bi se želeli voziti tudi z motornimi kolesi.

Poslanec NSi Mihael Prevca pravi, da odpravljajo določene pomanjkljivosti, ki so se pokazale v dosedanji praksi. Zanimanje za opravljanje vozniškega dovoljenja kategorije AM namreč močno upada, saj imajo ljudje na voljo druge alternative, s katerimi se lahko vozijo brez vozniškega dovoljenja, je spomnil.

Ivan Hršak (DeSUS) je rešitve iz novele ocenil kot smiselne.

V SNS so po besedah Dušana Šiška predlagali, da se v zakon vnese določba, po katero bi bil pogoj za opravljanje vozniškega izpita končana osnovna šola, a s predlogom niso uspeli.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice