Novo študijsko leto se začenja prihodnji teden in prinaša novosti pri bonih, študentskem delu in državnih štipendijah.

Poleg novostih pri pridobivanju bonov za subvencionirano prehrano, evidenci študentskega dela in pri državnih štipendijah, pa so nekatere univerze še uvedle nove programe in izvedle določene investicije v študijske prostore. 

Evidenca študentskega dela kot pomoč pri zaposlovanju

Študentsko delo predstavlja za veliko študentov edino možnost, da si sploh lahko privoščijo študij. Poleg tega pa si ob študiju naberejo znanja in potrebne izkušnje, ki bistveno pripomorejo pri iskanju prve redne zaposlitve. V letu 2020 bo zaživela evidenca študentskega dela, ki bo beležila te izkušnje in pridobljene kompetence ter omogočala prijavo v baze Zavoda RS za zaposlovanje, kjer se bodo lahko že študentje prijavili v evidenco iskalcev zaposlitve. Govora je bilo tudi o dvigu minimalne urne postavke z zdajšnjih 4,13 na 4,99 evra neto in o dodatku za nočno, nedeljsko in delo za praznike. Zakonski predlogi so bili s strani Levice vloženi v parlamentarno proceduro. 

Lažje do državne štipendije in do bonov

S prvim januarjem 2020 stopijo v veljavo spremembe pri državnih štipendijah. Cenzus, ki je bil do sedaj 576,89 evra, so zvišali na način, da bodo do štipendije upravičeni tudi tisti, pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana znaša od 576,90 do 659,30 evra. Po poročanju STA, je povprečna štipendija za študenta lani znaša 122 evrov. Spremembe bodo tudi pri dostopu do bonov za subvencionirano hrano, saj študentom ne bo več treba fizično dostaviti potrdila o vpisu. Kot poroča STA, nekatere univerze uvajajo nove študijske programe:

Mariborska univerza je v novem študijskem letu razpisala nov program: Krizni management VS na Fakulteti za organizacijske vede

Primorska univerza uvaja tri nove programe: univerzitetni program fizioterapije, visokošolski program sredozemsko kmetijstvo ter magistrski program podatkovna znanost

Izvedene tudi naložbe v študijske prostore

Z reševanjem problematike prostorske stiske članic bo nadaljevala Ljubljanska univerza. Akademija za gledališče, radio, film in televizijo je že v preteklem študijskem letu pridobila stavbo na Trubarjevi v Ljubljani, nadaljevala se pa bo še gradnja objekta na Aškerčevi, ki bo predvidoma vseljiva konec leta 2020. Poteka tudi rekonstrukcija Kazine, kjer bo več prostora za Akademijo za glasbo. Letos se pričakuje še zaključek arhitekturnega natečaja za nove prostore fakultet za strojništvo in za farmacijo na Viču. Ti fakulteti naj bi bili zgrajeni predvidoma do leta 2024. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je letos namenilo več kot 528 tisoč evrov za izboljšanje bivalnega standarda 350 dijakov in študentov s sofinanciranjem izvedbe energetske sanacije Dijaškega in študentskega doma Koper. 

Še vedno pa se čaka na zakona o visokem šolstvu ter o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti. Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti je maja prestal javno obravnavo, zakon o visokem šolstvu pa je še v usklajevanju s strani delovne skupine. 

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice