Zaradi ukrepov preprečevanja širjenja koronavirusa bodo tudi muslimani v Sloveniji praznovanje kurban bajrama ta petek nekoliko prilagodili.

Bajramska molitev bo potekala v več različnih terminih, prav tako se romanja v Meko muslimani iz Slovenije tokrat ne bodo udeležili. 

Po objavi vladnega odloka o prepovedi zbiranja ljudi, je tudi islamska skupnost v Sloveniji omejila aktivnosti v kulturnem centru in drugih verskih objektih.

Opoldansko in petkovo molitev še opravljajo, pri tem pa se držijo priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, so objavili na svoji spletni strani. V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana bodo bajramsko molitev ta petek organizirali tako, da bodo verniki razdeljeni v skupine po 50 oseb, molitev pa bo potekala v štirih različnih terminih. 

Praznik kurban bajram je povezan z romanjem v Meko ali hadžem in predstavlja steber izkazovanja muslimanske vere v praksi. Praznujejo ga štiri dni, pri tem pa imajo v mislih svoje družine, sorodnike in prijatelje. Hadž je simbol enotnosti in globokega verovanja ter tudi razlikovanja med ljudmi.

Dan pred kurban bajramom se imenuje dan Arefata in je najbolj pomemben trenutek pri romanju oziroma hadžu. Na ta dan se vsi romarji zberejo pri molitvi na gori Arefat v bližini Meke. Letošnje tradicionalno romanje v Meko zaradi pandemije koronavirusa poteka v omejenem obsegu in pod strogimi preventivnimi ukrepi. Na hadžu bo sodelovalo le 10.000 prebivalcev kraljevine. Za primerjavo, lani se je hadža udeležilo kar 2,5 milijona romarjev. 

Lani se je hadža udeležilo kar 2,5 milijona romarjev, letos bo ta številka precej nižja.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Haja (nepreverjen)

Naši muslimani bodo zopet romali v Bosno in na Kosovo, zraven pa prinesli 👑.

božidar (nepreverjen)

PA GARJE

In reply to by Haja (nepreverjen)

Mariborcan1970 (nepreverjen)

Ta komentar največ pove o tebi!

In reply to by božidar (nepreverjen)

Katja7 (nepreverjen)

Res cudno,da v muslimanskih drzavah ne dopuscajo drugim veram,da obelezujejo svoje praznike.Jih raje pobijajo in koljejo,idioti Slovenci pa ta njihova tuljenja dopuscamo in toleriramo v nasi drzavi.Bolano,izprijeno.

Starejše novice