Danes obeležujemo mednarodni dan najpomembnejše telefonske številke, ki rešuje življenja.

11. februar je mednarodni dan skupne evropske številke za klic v sili. Na 112 je mogoče poklicati na pomoč v vseh 27 državah članice Evropske unije, pa tudi v večini drugih evropskih držav.

Slovenija je številko 112 uvedla leta 1997 kot druga država v Evropi, za Švedsko.

Nujni klici so tako s stacionarnih kot z mobilnih telefonov povsod po Evropi brezplačni.

Največkrat so aktivirali gasilce

V lanskem letu so v 13 regijskih centrih za obveščanje Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje prejeli 492.314 telefonskih klicev na številko 112, kar je povprečno 1.340 klicev na dan. Operaterji so lani opravili 242.582 povratnih klicev.

»Največkrat smo aktivirali gasilce, gorske reševalce, državno enoto za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi ter reševalne pse. Vse enote skupaj pa smo aktivirali 28.814-krat,« so povedali na Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

Največ klicev opravi ljubljanski regijski center za obveščanje, sledijo mu mariborski, celjski in kranjski. Ptujski regijski center za obveščanje je s 17.981 klici na predzadnjem mestu, manj klicev je bilo le še v centru Slovenj Gradec.

Vir: Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje

Operaterji se odzovejo v le nekaj sekundah

Operaterji so se na 90 odstotkov klicev odzvali v 5,73 sekunde. V večini je pogovor trajal manj kot 78,37 sekunde, največ pa okoli 127 sekund oziroma dobri dve minuti.

Lani so ljudje največkrat, kar 120.844-krat, na 112 poklicali, ker so potrebovali nujno medicinsko pomoč. V takšnih primerih operaterji klice prevežejo v najbližje centre za nujno medicinsko pomoč.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice