Potem ko je konec junija začel veljati zakon o interventnem odvzemu osebkov vrst rjavega medveda in volka iz narave, so lovci doslej odstrelili 38 medvedov in nobenega volka.

Vlada je interventni zakon pripravila, ker se odvzem omenjenih zveri iz narave po odločitvi upravnega sodišča ne izvaja, populaciji medveda in volka pa sta se prenamnožili. Zaradi tega se posledično povečujejo škode, med prebivalci na območjih z največjo gostoto medvedov in volkov pa je občutek varnosti omajan, poroča STA.

Škod po medvedu je bilo po navedbah zavoda letos 88 oziroma za okoli 42.000 evrov, po volku pa 136 oziroma približno 96 tisočakov, so za STA pojasnili na Zavodu za gozdove Slovenije. Na zavodu imajo zabeležen tudi en neposreden napad na človeka, na starejšo žensko v Želimljah, in tri ‘bližnja srečanja’ brez posledic s strani medveda. Volk pa medtem ljudi ne napada.

Čas za odstrel je do leta 2020

Po interventnem zakonu naj bi lovci odstrelili 175 od 200 medvedov predvidenih za odvzem, kar lahko storijo do konca aprila 2020, za 25 medvedov pa so predvidene izgube zaradi drugih vzrokov.

Lovci lahko medtem odstrelijo 11 volkov do konca januarja 2020 in nato še v septembru 2020. Odvzem volka se sicer zaustavi, če se ustreli pet odraslih živali, še poroča STA.

Zakon predpisuje poseben postopek pri odstrelu volka. Izpolnjen mora biti namreč pogoj ponavljajoče se škode v krajšem časovnem obdobju na določenem območju. Zavod za gozdove poda predlog, potrebno pa je še mnenje Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave.

Zavod je na podlagi tega predlagal odstrel enega volka na Notranjskem in za to tudi že pridobil pozitivno mnenje zavoda za varstvo narave, tako da se odstrel enega volka v skupini lovišč, kjer se redno pojavljajo škode na Notranjskem, lahko izvrši.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice