83 odstotkov očetov, ki so v 2019 podali priznanje očetovstva, je to storilo pred rojstvom otroka.

Za očeta otroka, rojenega v zakonski zvezi velja mož otrokove matere. Za očeta otroka, ki ni rojen v zakonski zvezi, velja tisti, ki otroka prizna za svojega ali čigar očetovstvo se ugotovi s sodno odločbo. Družinski zakonik ne določa roka, v katerem je treba urediti priznanje očetovstva.

Priznanja očetovstva so bila v lanskem letu podana za 10.772 otrok. S sodno odločbo je bilo očetovstvo ugotovljeno za 47 otrok. Ravno toliko otrok je bilo lani posvojenih. 

Priznanja očetovstva po starosti otrok

Že pred rojstvom otroka je priznanje očetovstva prejelo 82,6 odstotkov otrok. Za 13,3 odstotkov otrok je bilo priznanje očetovstva podano v prvem mesecu po rojstvu. 

145 otrok, za katere je bilo priznanje očetovstva podano v letu 2019, je bilo starih več kot eno leto. Med njimi je 16 takšnih, ki so bili stari več kot 20 let, najstarejši so bili stari tudi že čez 40 let.

Vir: SURS

Očetje, ki so podali priznanje očetovstva, so bili stari povprečno 33,7 leta. Najstarejši so bili stari več kot 60 let.

V letu 2019 je bilo v Sloveniji 47 posvojitev

Podatki Statističnega urada Republike Slovenije kažejo, da je bilo v lanskem letu v Sloveniji zabeleženih 47 posvojitev otrok. 30 otrok je pred posvojitvijo živelo v Sloveniji, medtem ko je bilo 17 posvojenih otrok takšnih, ki so pred tem živeli v tujini.

Od teh 47 otrok so 21 posvojitev opravili pari. Pri 22 posvojitvah je bil posvojitelj partner otrokovega biološkega starša.

Vir: SURS

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice