Pokanje med velikonočnimi prazniki? Raje premislite še enkrat.

Policisti se vsako leto v času velikonočnih praznikov srečujejo s problematiko, ki je povezana z različnimi napravami, ki jih posamezniki uporabljajo pri pokanju. Pogosto pri tem uporabljajo možnarje ali druga priročna sredstva.

Policijski arhivi kažejo, da je preteklih letih zaradi tega velikokrat prišlo tudi do hudih in lahkih telesnih poškodb. Največkrat pa se s pokanjem z acetilenom oziroma po domače karbidom v nočnem času moti javni red in mir. Poleg uporabe karbida in drugih eksplozivnih  sredstev se ob prihajajočih praznikih uporabljajo tudi pirotehnični izdelki, ki so lahko ob nestrokovni uporabi izredno nevarni, opozarjajo možje v modrem.

Opozarjajo na pazljivost pri uporabi

Čeprav za uporabo karbida ni posebnih omejitev, razen v nočnem času, je policisti opozorjajo na pazljivost pri uporabi, kar posebej velja za otroke. Po njihovih izkušnjah se namreč največ nesreč pripeti zaradi nepazljivosti ali malomarnosti.

Na podlagi zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov je s področja pirotehnike prepovedana prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov, razreda F2 in F3, katerih glavni učinek je pok, predvsem so to petarde najrazličnejših oblik in moči.

Petarde med velikonočnimi prazniki niso dovoljene

Prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do  31. decembra, uporaba teh izdelkov pa je dovoljena le od 26. decembra do 1. januarja, kar pomeni, da teh izdelkov med velikonočnimi prazniki ni dovoljeno uporabljati.

Policisti bodo v primeru uporabe pirotehnike v nasprotju s predpisi,na podlagi 48. člena zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkov, dosledno izrekali globe v višini od 400 do 1200 evrov.

Posebej opozarjajo, da nepremišljena in neprevidna uporaba pirotehničnih izdelkov pogosto povzroči telesne poškodbe na primer opekline, raztrganine rok, poškodbe oči, poleg tega pa moti tudi živali ter onesnažuje okolje.

Možnar je potrebno prijaviti in imeti priglasitveni list

Možnarji sodijo med orožje, ki ga morajo posamezniki prijaviti in imeti zanjo tudi priglasitveni list. Ta orožna listina pa jim ne omogoča pravice do neoviranega nošenja, njihova uporaba pa je možna le v okviru organiziranih javnih prireditev pod pogoji, ki veljajo za izvedbo takšnih zbiranj in kot jih določi upravni organ.

Kdor uporablja karbid ali druge plinske zmesi za pokanje in s tem povzroči vznemirjanje ali občutek ogroženosti, se kaznuje z globo 104,33 evrov.

Pokanje ni dovoljeno med 22. in 6. uro

To v praksi pomeni, da policija oseb, ki bodo uporabljali karbid in druge plinske zmesi za pokanje v času velikonočnih praznikov, če bodo upoštevana vsa varnostna navodila, ki jih predvideva zakon, ne bo sankcionirala. Ni pa dovoljeno pokanje v nočnem času med 22. in 6. uro, ko se lahko s pokanjem moti mir ali počitek ljudi. V primeru takega motenja miru in počitka ljudi se kršitelj kaznuje z globo najmanj 83,46 evrov.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice