Količina padavin na začetku letošnjega leta je precej manjša, kot je sicer povprečje za ta letni čas.

Od začetka letošnjega leta do danes je v Sloveniji padlo manj padavin, kot je sicer povprečje v tem obdobju. V zahodnem in južnem delu Slovenije so bili le trije do štirje dnevi, ko je padlo več kot pet milimetrov padavin, ki so konkretneje preskrbeli tla z vodo. Drugod v Sloveniji je bilo takšnih dni še manj, le en ali dva. 

Temperature ob jutrih so sicer še nizke, vendar nas čez dan spremljajo toplejše temperature. Povprečna dnevna temperatura je bila pogosto višja od nič stopinj Celzija.

Visoke temperature k rasti priganjajo tudi ozimna žita

Visoke temperature so povzročile prebujanje spomladanskih rastlin. Ne le zvonček in leska, cvetijo tudi druge znanilke pomladi, spomladanski žafran, lapuh in tudi črna jelša. Ob tem prijetne temperature k rasti priganjajo tudi ozimna žita, ki za svojo rast potrebujejo več vode v tleh. 

Čas cvetenja je zelo spremenljiva lastnost. Še pred nekaj desetletji je v Ljubljani črna jelša cvetela v prvi polovici marca, po letu 1980 se je povprečni čas cvetenja premaknil na konec februarja. Letošnje cvetenje se uvršča med zgodnejše po letu 1981.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice