Okužba z novim koronavirusom potrjena še pri tretji osebi.

Okužbo z novim koronavirusom so za zdaj v Sloveniji potrdili pri treh osebah, je sporočila vlada. Do 18. ure je po pisanju STA na okužbo s koronavirusom bilo testiranih 433 oseb.

Prvi primer potrjene okužbe je bil pri starejšemu Ljubljančanu, ki je minuli konec tedna pripotoval iz Maroka skozi Italijo in je zbolel za boleznijo, ki jo povzroča ta koronavirus, covid-19. Drugi okuženi je njegov sopotnik na potovanju, ki znakov bolezni ne kaže.

Po najnovejših podatkih je tudi tretji potrjeni primer bil sopotnik v tesnem stiku s prvim okuženim. Epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega še poteka.

Zmeda v sistemu?

Okuženi moški, ki je zadnje dni doma preživljal z ženo in tri mesece starim dojenčkom, je za 24ur povedal, da je v Maroku bil nastanjen v isti sobi s prvim okuženim. Dodal pa je tudi, da tistih, ki niso kazali znakov okužbe, sploh niso želeli testirati. Šele ob vztrajanju, da bodo poklicali medije, so jih po njegovih besedah testirali, nakar je bil potrjen drugi primer. Prav tako je sam šele iz medijev izvedel da je tretji primer potrjen, preden so ga pristojni poklicali in mu to sporočili.

S prvim okuženim potovalo še 16 Slovencev

Spomnimo, da se je prvi okuženi v Slovenijo vrnil 29. februarja. Z beneškega letališča je domov potoval skupaj s še drugimi potniki s prevozi GoOpti. Z osebami, ki so z moškim potovale iz Benetk v Ljubljano s kombijem GoOpti, so epidemiologi že navezali stik.

Po besedah Nine Pirnat z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je oboleli, ko je priletel na letališče v Benetkah, že imel bolezenske znake, ki pa jih je pripisal poškodbi, ki jo je dobil v Maroku. 29. februarja je oboleli zaradi poškodbe obiskal urgenco, kjer so ga napotili v domačo oskrbo. Oboleli se je slabo počutil že na urgenci, a je to pripisal prej omenjenim poškodbam.

Kot sta pred kratkim pojasnili državna sekretarka na Ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek in direktorica NIJZ Nina Pirnat, je epidemiološka raziskava pokazala, da je s prvim okuženim potnikom bilo v stiku 19 sopotnikov, od tega 16 Slovencev in trije Hrvati, ki so o tem že bili obveščeni in seznanjeni z ukrepi. Odvzeti so bili tudi brisi. V Zdravstvenem domu Vič je z obolelim medtem bilo v stiku 7 oseb.

V UKC Ljubljana so prejeli okoli 30 klicev oseb, ki so bile izpostavljene nevarnosti okužbe. Vse so prejele navodila za samoopazovanje morebitnih znakov. 

Pri drugem pozitivnem primeru je sicer šlo za tesni kontakt prvega bolnika, torej sopotnika, ki je bil s prvim okuženim tako na vožnji kot v Maroku. Po pojasnilih pristojnih je oseba zdrava, ne kaže kliničnih znakov, nima vročine in ne kašlja, je pa vseeno obravnavan na infekcijski kliniki. Identificirali so še sedem oseb, s katerimi je bila v stiku.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Jankec (nepreverjen)

Kot sem napovedal.Naslednji dan,po potrditvi nove koalicije v DZ,bo tudi v SLO potrjen prvi primer okužbe.Po tem pa se bodo zadeve stopnjevale.

Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Po najnovejših podatkih je tudi tretji potrjeni primer bil sopotnik v tesnem stiku s prvim okuženim. Epidemiološka preiskava stikov tretjega okuženega še poteka.
Pa nič panike, saj ni tako hudo, kot to obravnavajo v nekaterih državah (popolna izolacija mest, šol ...)
V Sloveniji pač imamo izredne strokovnjake s vlado na čelu, ki bo premagala to nevarnost.....

Spellbound Dizzy (nepreverjen)

Tretji okuženi s koronavirusom za pozitiven test izvedel iz medijev.......

Zanimivo!!!!!!!

Starejše novice