FOTO: Bobo
Danes in jutri so zaradi praznikov v Mariboru zaprte prav vse trgovine. Kam po nakupih?

Trgovci imajo lahko v skladu z ureditvijo delovnega časa odprto vse nedelje v letu, razen na deset določenih praznikov, morajo pa imeti dovolj delavcev, da spoštujejo omejitve. Trgovine so tako v skladu z dogovorom zaprte na deset državnih praznikov, na pet praznikov pa lahko trgovci delajo.

Za delo na praznik kar 500-odsotna urna postavka

Če bi bile trgovine na praznik vseeno odprte, so trgovci upravičeni do 500 odstotkov osnovne plače. Uredbo spoštujejo vsi, 500-odstotna urna postavka se delodajalcem ne izplača.

Trgovci delavcev ne smejo razporediti na delo - kar pomeni, da so trgovine zaprte - na 1. januar, 8. februar, velikonočno nedeljo in ponedeljek, 1. maj, binkoštno nedeljo, 25. junij, 15. avgust, 1. november in 25. december.

Lahko pa jih razporedijo na 2. januar, 27. april, 2. maj, 31. oktober in 26. december. Kljub temu določilu, da bi sicer danes lahko razporedili delo, so praktično vse trgovine zaprte tako danes kot jutri.

Kam danes po nujnih nakupih?

V Mariboru so danes zaprte prav vse trgovine in poslovalnice večjih trgovcev. Odprte so le manjše trgovine v zasebni lasti, pekarne in bencinske črpalke. 

Zasebne trgovine so na dela prost dan lahko odprte, a v njih mora delati bodisi lastnik bodisi družinski član lastnika trgovine. Na Pobrežju na Jurančičevi ulici je tako danes do 21. ure odprt Market Korenček, na Ulici borcev v Brezju pa Market Betka do 19. ure.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
jovial (nepreverjen)

..kupci bodo pač šli v Avstrijo in Italijo, pa na Hrvaško..

Marjan Zupanc (nepreverjen)

Očitno je pisca tega članka pograbila paranoja, ker so trgovine zaprte za 2 dni. Pa kva pol?

Starejše novice