Vse več grobov okoli dneva mrtvih ne krasijo le nagrobne sveče, temveč tudi ročno izdelane zastavice sočutja. Danes se začenja letošnja ekološko-humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov.

Že 11. ekološko-humanitarno akcijo Manj svečk za manj grobov organizira dobrodelno društvo Fundacija Svečka v sodelovanju z okoli 140 organizacijami iz vse države in več kot 500 prostovoljci.

»S projektom želimo na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob prvem novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja,« so pojasnili v Fundaciji Svečka.

Prostovoljci bodo od danes, 26. oktobra, do sobote, 2. novembra, s stojnicami prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih. Letos se akciji pridružuje 20 krajev: Maribor, Murska Sobota, Litija, Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Celje, Dobrepolje, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Ivančna Gorica, Sava, Šentjur, Škofja Loka, Logatec, Šmartno pri Litiji, Vojnik, Koper in Vuzenica

Doslej zbrali že okoli 300.000 evrov

Obiskovalci pokopališč imajo možnost prižgati virtualne svečke s poslanim sms sporočilom s ključno besedo SVECKA na 1919 in tako prispevajo pet evrov. V zameno za prostovoljni dar darovalci prejmejo ročno izdelano zastavico sočutja, s katero se lahko na okolju prijazen način poklonijo spominu na preminule. Fundacija Svečka bo zbrana sredstva namenila prejemnikom iz krajev, ki sodelujejo v projektu.

Akcija Manj svečk za manj grobov, ki so jo leta 2009 zasnovali mladi, je prejela priznanje Mladinskega sveta Slovenije za posebne dosežke in nagrado za naj prostovoljca, ki jo podeljuje Državni svet. V preteklih letih so z akcijo Manj svečk za manj grobov v dobrodelne namene zbrali že skoraj 300.000 evrov.

»Svečke na grobu so močan simbol spomina na naše najdražje in z akcijo ne želimo rušiti tradicije. Tega spomina pa ne smemo okrniti s pretiravanjem. Svoje pokojne nosimo v mislih in srcih vsak dan, s sodelovanjem v akciji Manj svečk za manj grobov pa naredimo še nekaj dobrega za tiste, ki nas najbolj potrebujejo,« so pojasnili v Fundaciji Svečka.

Foto: Manj svečk za manj grobov, Facebook

V Mariboru bodo sredstva namenili za otroke s posebnimi potrebami

V Mariboru bo zastavice sočutja mogoče prevzeti v Europarku in Mercator centru Tabor II 26., 28., 29. in 30. oktobra med 9.00 in 19.30. Na pokopališčih Dobrava in Pobrežje bodo prostovoljci prisotni 31. oktobra in 1. novembra med 8. in 16. uro. Podrobnejše informacije so na voljo na spletni strani akcije.

Prostovoljci iz društva Namesto pike vejica bodo v Mariboru zbrana sredstva namenili za plačilo nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami. Želijo zbrati vsaj 3.500 evrov, da bi tako vsakemu od njihovih otrok omogočili kakovostnejše življenje brez bolečin in jim pomagali postaviti novo vejico na poti do cilja.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kritik (nepreverjen)

Na katerem mariborskem pokopališču ste zaznali takšne spremembe ? V Ljudskem vrtu ? Tam je bilo nekoč pokopališče !

Starejše novice