Anton Gradišek iz Instituta Jožef Stefan je na današnji vladni novinarski konferenci spregovoril o različnih vrstah mask in funkcijah, po katerih se razlikujejo.

Okužena oseba širi virus s kihanjem, kašljem, govorjenjem, maska pa deluje kot bariera, ki omeji kapljice, znova pojasnjuje Anton Gradišek iz Instituta Jožef Stefan. 

Ustavljanje kapljic, ki pridejo iz ust in nosu med govorjenjem, kihanjem in kašljanjem je še posebno pomembno pri asimptomatskih bolnikih. To so bolniki, ki so sicer okuženi s koronavirusom, vendar ne kažejo še nobenih simptomov. 

Maska pa deluje tudi kot filter, ki omeji vnos delcev iz našega okolja in tako zavaruje tudi nosilca maske. 

Poznamo različne tipe mask, za omejitev virusa niso primerne vse

Gradišek omeni tri različne vrste mask, ki jih uvrščamo med osebno varovalno opremo: 

  • Celoobrazne maske: So maske, ki pokrivajo celoten obraz, uporabljajo pa jih predvsem gasilci. Gre za primer plinske maske, katere funkcija je filtriranje delcev. Te maske ščitijo tistega, ki masko nosi, da delcev ne vdihava. V to skupino sodijo tudi skafandri, ki imajo zunanji dotok zraka. 
  • Polobrazne maske: So namenjene, da se tesno prilegajo obrazu, pokrijejo pa nos in usta. Namenjene so predvsem filtraciji zraka. Pri tem poznamo FFP2 maske, ki filtrirajo približno 94 odstotkov delcev in FFP3 maske, ki filtrirajo približno 99 odstotkov delcev. FFP3 so maske, ki lahko imajo tudi zunanji ventil, skozi katerega gre zrak, ko vdihnemo. Ko izdihnemo zrak zapusti masko skozi isti ventil in zato FFP3 maske z ventili niso primerne za boj proti virusu. 
  • Kirurške oziroma medicinske maske: Teh namen ni filtracija delcev, ampak le preprečuje, da se delci trosijo naokrog. Prvoten namen mask sicer ni filtriranje, vendar je material dober tudi v tem. So maske, ki se sicer dobro prilegajo obrazu, vendar dopuščajo možnost, da delci vstopijo do ust ali nosu ob straneh. 

Maske, ki so del osebne varovalne opreme, morajo biti standardizirane. Tako morajo omogočati dihanje, biti odporne na brizg tekočin, kar je pomembno predvsem za kirurge, morajo biti biokompatibilne, torej brez strupenih snovi, in primerno filtrirati zrak. 

Pralne in higienske maske niso po standardih

Poznamo pa še dva tipa mask, ki nista standardizirana, kar pomeni, da nista del osebne varovalne opreme. Gre za higienske maske, ki so brez certifikatov. Načeloma izgledajo kot kirurške maske, vendar niso certificirane. 

Brez certifikatov so tudi doma narejene pralne maske, ki so lahko iz različnih materialov. Nekateri od teh materialov so lahko neprimerni, dražijo ali sploh ne filtrirajo delcev. 

Težava pri doma narejenih pralnih maskah je lahko tudi kroj. Maske so različnih krojev, kar pomeni, da ni nujno, da se obrazu pravilno prilegajo in tako dopuščajo možnost, da delci zaidejo do ustne ali nosne odprtine. 

Gradišek še poudari, da niso le maske tiste, ki nas bodo obranile pred virusi. Tako moramo za najboljšo možno preventivo držati primerno razdaljo, umivati roke in zračiti prostore. 

Namig

Če nakupujete doma narejene pralne maske, je veliko bolje, če so te večslojne. Tako je filtracija delcev veliko bolj učinkovita. 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
RK (nepreverjen)

Ja v Avstriji so že v 'zakonu' nove maske.

Jaz mislim (nepreverjen)

Nekomu bodo omogočili zaslužek na račun državljanov . Kaj pa Počivalškove maske iz toalet papirja ,ki so jih ocenili za uporabne in smo plačali 860.000€ sedaj pa ležijo v skladišču državnih rezerv?

Starejše novice