Foto: Miloš Vujinović
Sušomer Agencije Republike Slovenije za okolje kaže, da je tudi v Podravju trenutno izrazita suša.

V zadnjem 30-dnevnem obdobju imamo v večjem delu države zelo toplo obdobje. Na zahodu Slovenije in delu Dolenske imamo izjemno toplo obdobje. Toplo je v Beli Krajini in na Kočevskem ter v delu Pomurja in Štajerske, navaja Sušomer Agencije Republike Slovenije za okolje.

Temperaturni odkloni so bili na zahodu in v osrednji Sloveniji nad tri, drugje med dve in tri, na severovzhodu in skrajnem jugovzhodu pa okoli 1,5 stopinje Celzija.

Glede na dolgoletno povprečje imamo v zadnjem 30-dnevnem obdobju v večjem delu države suhe padavinske razmere, zaradi lokalnih nalivov pa imamo območja povsem normalnih razmer in manjša območja zelo in izjemno suhih razmer. 

Kazalnik padavin je najnižji na Goriškem, v delih Štajerske in Bele Krajine, kjer je padlo med 20 in 40 odstotkov padavin, v večjem delu Slovenije pa od 40 do 80 odstotkov.

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Med 21. in 27. julijem se je nadaljevalo večinoma sončno in zelo vroče vreme z občasnimi krajevnimi nevihtami, ki ga je ob koncu obdobja prekinila osvežitev z nižjimi temperaturami in dokaj skromnimi padavinami v večjem delu države.

Sedemdnevna vodna bilanca je bila povsod negativna, kar je prispevalo k zaostritvi sušnih razmer v večjem delu države. Izjemno sušne razmere v površinskem sloju tal že več tednov zapored Agencija Republike Slovenije za okolje beleži na Gorenjskem, Notranjskem in Goriškem, razmere pa so se zaostrile tudi v vzhodnem in jugovzhodnem delu države, v Podravju in v Beli krajini.

Zmerno sušne razmere so v zgornjesavski regiji in v Spodnjem Posavju, drugod pa vztrajajo izrazito sušne razmere.

Do četrtka bo še prevladovalo jasno, suho in vse bolj vroče vreme. Sprva bodo najvišje temperature malo pod 30 stopinj Celzija, ob koncu obdobja pa okoli 35 stopinj Celzija.

Vetrovi bodo šibki, le soboto in nedeljo bo na severu in severovzhodu Slovenije pihal občasno okrepljen severnik. V petek se bo nekoliko povečala verjetnost za krajevne nevihte.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice