Slika je simbolična.
Na današnji dan obeležujemo mednarodni dan hamburgerjev.

Ti veljajo v ZDA za zelo priljubljeno jed, saj jih Američani na leto pojedo več kot 50 milijard. Da po tej že ikonični jedi radi posežemo tudi v Sloveniji, pa potrjujejo tudi podatki, ki so jih zbrali pri platformah za dostavo hrane Wolt in Glovo.

Kot so pojasnili pri Woltu, je hamburger jed, ki jo slovenski uporabniki prek njihove platforme najpogosteje naročajo. Ta predstavlja vsako tretje naročilo, ob tem pa vsakič naročijo tudi krompirček.

Glede posameznih vrst hamburgerjev so navedli, da najbolj priljubljen še vedno ostaja hamburger s sirom, sledita pa mu klasičen in piščančji hamburger.

Vse bolj priljubljene postajajo tudi vegetarijanske in veganske alternative, saj je približno vsak 20. hamburger, ki ga naročijo njihovi uporabniki, vegetarijanski ali veganski. Najpogosteje in najraje Slovenci sicer omenjeno jed naročajo ob petkih, in sicer v času kosila in večerje, pa tudi ob nedeljah.

Kot zanimivost so izpostavili, da največ naročil za hamburgerje prejmejo novembra in marca. Ponudniki s hamburgerji na platformi Wolt predstavljajo skoraj 20 odstotkov vseh restavracij, pri čemer jih je največ v Ljubljani, medtem ko je delež ponudnikov, ki ponujajo hamburgerje, najvišji v Velenju.

Na izjemno rast v lanskem letu za 163 odstotkov pri naročilih hamburgerjev pa so opozorili tudi pri platformi za dostavo hrane in drugih izdelkov Glovo. Kot so navedli, se je Slovenija glede pogostosti naročil hamburgerjev uvrstila na peto mesto med vsemi državami, kjer poslujejo.

V Sloveniji ljubitelji hamburgerjev po njihovih podatkih najpogosteje začutijo lakoto med 17. in 20. uro, ko oddajo približno 38 odstotkov dnevnih naročil. Vikend naročila pa predstavljajo več kot 45 odstotkov vseh naročil te jedi.

Naziv burger destinacije pa pripada Ljubljani, kjer je oddanih 51 odstotkov vseh naročil zanje.

Zdaj že ikonična jed ima za sabo več kot stoletno zgodovino, zgodovinarji pa se še danes ne morejo zediniti o natančnem izvoru. Nekateri menijo, da ime izhaja iz recepta za hamburško klobaso na popečenem kruhu iz prve polovice 18. stoletja, drugi pa, da je bil podoben prigrizek priljubljen v Hamburgu v 19. stoletju in naj bi ga jedli izseljenci na poti z ladjo v ZDA.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Varuh konkurence (nepreverjen)

Ni to sir, to vam sladoledarji onanirajo.

pohorskisvizec

Fuj fej hamburger!

Surfeiter (nepreverjen)

Svizni više voli pljeskavicu gurmansku domaću ...

In reply to by pohorskisvizec

Starejše novice