Farmacevtske družbe so letos drugič zapored objavile podatke o plačilih zdravnikom in zdravniškim organizacijam. Novartisove družbe med njimi tudi Lek so zdravnikom in organizacijam plačale več kot dva milijona evrov.

Zdravniki iz celotne Slovenije so lani od farmacevtskih družb prejeli več kot dva milijona evrov. Podatke o plačilih je med primi objavil Novartis. Do konca junija bi morale po kodeksu storiti še druge inovativne farmacevtske družbe, v Sloveniji je takšnih okoli dvajset.

Družbe plačale za tretjino več kot leto prej

Tri Novartisove družbe: Novartis Pharma Services, Lek in Alcon so zdravnikom in zdravstvenim organizacijam v Sloveniji v letu 2016 plačale 2,13 milijona evrov, kar je skoraj tretjino več kot leto prej. Če bi upoštevali vsa plačila pravnim osebam in še fizičnim, pa bi bili najbrž po naši grobi oceni že pri več kot petih milijonih evrov farmacevtskih plačil zdravnikom na leto. Skupnih zneskov za Slovenijo industrija večinoma ne objavlja. Če ostanemo pri 2,13 milijona evrov je od tega Novartis Pharma Services nakazala 975.507 evrov, Lek pa 1.075.625 evrov.

Med večjimi prejemniki tudi dermatologinja iz UKC Maribor

Kot poročajo spletne Finance je Združenje slovenskih dermatovenerologov je lani podvojilo prihodke na 180 tisoč evrov in imelo 37 tisoč evrov čistega dobička. Od farmacevtske industrije so dobili vsaj 104 tisoč evrov. Zastopnica združenja je dermatovenerologinja Aleksandra Dugonik, zaposlena je v UKC Maribor, ima pa tudi espe za izobraževanje in svetovanje, po dostopnih podatkih dela tudi za Derma Center Maribor in Derma Center Rogaška.

Farmacevtskih 2227 evrov je prejel predstojnik Kardiološkega oddelka UKC Maribor Husam Fanjo Naji, ki ima tudi espe Specialistične zdravstvene dejavnosti. Slabih 1000 evrov je dobil tudi predstojnik Oddelka za endokrinologijo in diabetologijo v UKC Maribor, Miro Čokolič. Iz Oddelka za kardiologijo in angiologijo UKC Maribor je Meta Penko dobila 1856 evrov, pnevmolog Jurij Regvat, ki ima svetovalno-izobraževalni espe pa 1366 evrov. Med prejemniki farmacevtskega denarja je tudi Alveola d.o.o., Internistični ambulantni Diagnostični center iz Maribora, Diskus, ki ga vodi Tomaž Šeruga, prav tako iz Maribora in slabih 2000 evrov je prejela še Dušanka Vidovič iz oddelka za pljučne bolezni UKC Maribor, ki ima prav tako zunanjebolnišnično specialistično zdravstveno dejavnost. 2693 evrov je od farmacije prejel tudi Igor Krajnc, ki ima v Kamnici specialistično zdravstveno dejavnost ter Maja Ravnik iz Oddelka za kožne in spolne bolezni UKC Maribor, ki prav tako upravlja z lastnim espejem, če naštejemo tiste, ki so prejeli vsaj 1000 ali več evrov.

Petina zdravnikov podatkov ne želi izdati

Soglasje za individualno objavo podatkov je Novartisu dalo 78 odstotkov zdravnikov, s katerimi sodelujejo. Petina zdravnikov pa podatke skriva. Novartis je lani dobrih 532 tisoč evrov nakazal 128 zdravstvenim organizacijam. Tu je šlo poleg plačil bolnišnicam za izobraževanja predvsem  za sponzorstva strokovnih dogodkov in plačila za storitve in svetovanja.

Sicer pa si lahko podrobnejše podatke o plačilih pogledate tukaj.

Kaj se pravzaprav plačuje?

Gre za dane donacije zdravnikom in zdravniškim organizacijam, sponzorske pogodbe, plačilo izobraževanj, kotizacije, plačila potovanj in hotelov v zvezi z dogodki ter storitvami, honorarje in druga plačila zdravnikom za storitve in svetovanje, plačila za delo pri kliničnih in nekliničnih ter pomarketinških študijah.

Zakaj farmacevtske družbe sploh plačujejo?

Bolnišnice in zdravniki, vselej poudarjajo, da je javnih sredstev za stalno izobraževanje, ki je v medicini nujno, premalo. Zatrjujejo, da predpisujejo zdravila izključno po strokovnih merilih, torej tista, ki so za določenega bolnika po njihovem strokovnem prepričanju najboljša in potrebna. Vplive plačil, ki jih dobijo od farmacevtskih družb, na lastno predpisovanje zdravil, seveda zanikajo. V Leku pravijo, da sodelovanje farmacevtske industrije, zdrav­stvenih delavcev in organizacij prinaša številne prednosti za bolnike, omogoča razvoj inovativnih zdravil in novih metod zdravljenja. Plačujejo pa delo in čas, ki ga zdravstveni delavci in zdrav­stvene organizacije posvetijo sodelovanju. 

Espeji lajšajo prikrivanje financ

Posebnost Slovenije v primerjavi z nekaterimi drugimi državamije v tem, da se zelo veliko denarja farmacevtskih družb prikrito prelije k zdravnikom prek njihovih društev in združenj. Tako farmacevtska družba ne plača denimo udeležbe na kongresu ali promocijskega oziroma sponzoriranega predavanja zdravniku neposredno, ampak donira denar društvu ali združenju, ta pa pogosto kot organizator dogodka plača stroške udeležencem ali honorar zdravniku. Iz društev in združenj je seveda mogoče tudi izplačati dobiček ali pa denar počrpati tudi prek bolj ali manj navideznih storitev zdravniških espejev.

Moramo vedeti, da farmacevtske družbe niso dobrodelne ustanove za izobraževanje in dobro počutje zdravnikov. Gre za multinacionalke, katerih namen je čim večja prodaja zdravil in čim večji dobiček. Bi donirale zdravnikom milijone v Sloveniji in milijarde po celem svetu, če se jim to ne bi splačalo?

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice