V okviru projekta Študent - veš kaj ješ, je Zveza potrošnikov Slovenija analizirala 18 jedi, ki se pogosto znajdejo v študentskih subvencioniranih kosilih v restavracijah. Ugotovitve so zaskrbljujoče.

Jedi, ki se najpogosteje znajdejo na krožnikih študentov, vsebujejo veliko soli in transmaščobnih kislin. Zveza potrošnikov opozarja, da je odgovornost za nezdravo prehrano tako na gostincih kot tudi študentih. Skupno so v projektu, ki poteka v sodelovanju Zveze potrošnikov Slovenije in Mladinske zveze Brez izgovora Slovenija, ob finančni podpori ministrstva za zdravje, analizirali 18 jedi v bolj obiskanih restavracijah.

Prevladujejo pice in ocvrte ter pražene jedi

Na študentskih jedilnikih se najpogosteje znajde predvsem ocvrta, pečena hrana ter pice. Marjana Peterman iz zveze potrošnikov je opozorila, da so največjo vsebnost transmaščobnih kislin našli v picah, pri čemer ima ena pica še komaj sprejemljivo vsebnost teh maščob na obrok. Visoke vrednosti maščobnih kislin, ki nastanejo ob pregrevanju maščob na zelo visokih temperaturah, imajo tudi ocvrte in pražene jedi.

Restavracije imajo tudi ponudbo zdravih obrokov, a po njihovih ugotovitvah po takih jedeh študentje manj povprašujejo.

Preveč slabih maščob in soli

Problem predstavlja tudi velika količina soli v študentskih obrokih. V vzorcih kosil so namreč ugotovili kar tretjino priporočenega dnevnega vnosa. Ponudnikom hrane bodo na podlagi teh ugotovitev podali priporočila za izboljšanje študentskih kosil. A Petermanova je opozorila, da odgovornost za svojo prehrano nosijo tudi študentje, saj si jo izbirajo sami.

Gostinci bi po navedbah zveze potrošnikov lahko zmanjšali porcije mesa, ocvrt krompirček pa denimo nadomestili s parjeno zelenjavo.

Skoraj polovica študentov ne zajtrkuje

V okviru projekta so se dotaknili tudi zajtrka študentov. Anketa med študenti kaže, da jih 40 odstotkov ne zajtrkuje redno. Najpogostejši zajtrki študentov so jajca, mlečni izdelki, tudi sladki izdelki, bel kruh in rastlinski napitki. Spodbudna informacija pa je, da 77 odstotkov študentov meni, da je njihov zajtrk zdrav. Prav tako se zavedajo, kaj je zdrav zajtrk.

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija obenem tudi izobražuje študente o zdravi prehrani. Med drugim so organizirali fokusne skupine in objavljajo videoposnetke s primeri zdravih obrokov. V teku je tudi nagradni natečaj Večerjaj po moje, kjer zbirajo ideje in recepte za pripravo zdrave večerje.

Preberite še

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
markow80 (nepreverjen)

Izbira sestavin in postopki kuhanja so bolj pomembni. Teh ne izbirajo studenti. Jedi v restavraciji tudi nimajo deklaracije. V restavraciji nikoli ne ves kaj jes, in vedno dobis preveliko porcijo nekega makro hranila. Parjena zelenjava ni nadomestek za ocvrt krompir. Kvecjemu je kuhan krompir dober nadomestek. Pa se pri tem je ogromna razlika v hranilni vrednosti med toplim kuhanim krompirjem in hladno krompirjevo solato.

Starejše novice