V času samoizolacije in epidemije koronavirusa se je mnogo posameznikov zaradi prepovedi javnega zbiranja, zateklo k drugačni vrsti protesta.

Številni majhni, a hkrati veliki dogodki so v povezavi z epidemijo koronavirusa in prepovedjo javnega zbiranja, sprožili tihe, vendar kljub temu opažene proteste, ki so se iz ulic prestavili na okna številnih slovenskih domov. 

Ena izmed prvih protestnic, ki je na svoje okno pripela protestno sporočilo, je Zala Primc. »Mi v izolacijo, vlada v državni udar in lastne žepe! Svinje pri koritu - #GotofsiJJ,« se glasi njeno sporočilo.

»Odločitev je bila spontana in izhajala iz občutka nemoči.  Vlada sprejema ukrepe, s katerimi skuša izkoristiti krizne razmere za lastne interese, kot je višanje lastnih plač, in še huje, kjer skuša čim hitreje priti do vse bolj absolutne oblasti skozi izredna pooblastila, ki si jih pripisuje brez časovne omejitve. Kar naenkrat neomejeno razporeja s proračunskimi sredstvi in skuša pripeljati vojsko s policijskimi pooblastili na ulico. Ljudje pa doma, nezmožni fizičnega protesta,« pove Zala Primc za Mariborinfo.

Prav zaradi tega je prišla na idejo, kako svojo pravico do izražanja v javnem prostoru uveljaviti tudi v teh razmerah, preko okna in ne samo na spletu.

Vseslovensko protestno gibanje

Prav zaradi tega je Inštitut 8. marec pozval prebivalce Slovenije, da sledijo Zalinemu vzoru in tudi sami na svoja okna pritrdijo protestna sporočila in plakate kot odziv nestrinjanja z današnjimi družbenimi razmerami in z novo vlado. Tako na svoji Facebook strani delijo številne in vedno nove fotografije posameznikov, ki želijo javno deliti, čeravno virtualno, svoje sporočilo. 

»Prepričani smo, da se razlike med nami ne smejo poglabljati. Živimo v svetu, v katerem ima peščica ljudi vse, ostali pa capljamo za njimi. Proti socialnim stiskam in izključenosti se je potrebno postaviti vedno znova in znova,« so zapisali v Inštitutu 8. marec.

Inštitut 8. marec je sicer nevladna organizacija, ki se ukvarja predvsem s pravicami žensk, manjšin in delavcev, širšo medijsko pozornost pa si je pridobil s kampanjo #jaztudi, ki po vzoru ameriške #metoo razkriva spolno nadlegovanje in širi osebne zgodbe mizoginije v Sloveniji.

»#UPORZOKNA je zahteva po drugačnem svetu. Svetu, ki v trenutku krize zagotavlja dostojanstvo za vse, ne le za predstavnike političnih elit,« še dodajajo v Inštitutu 8. marec.

»Kljub resnosti pandemije, ki seveda jemlje veliko pozornosti, moramo ostati pozorni in kritični do političnega doganja. Hkrati pa naj v času, ko je nemogoče postalo mogoče, ko se je javno zdravstvo, solidarna družba in močna socialna država izkazala kot ključna, ko je vrednost podplačanih delavcev v panogah, ki vzdržujejo celotno družbo, postala kristalno jasna, razmislijo in si na novo zamislijo kakšno družbo in državo si v resnici želimo, ko bo vsega tega konec. Obesite transparent na balkon, zraven pa premislite, ali je res tako nemogoče prilagoditi naš vsakdan, družbo in državno politiko v dobro ljudem, ne nerealnim balonom kapitala,« še dodaja Zala Primc.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tanka (nepreverjen)

A je Židan še predsednik DZ ?

Crni Mitre (nepreverjen)

A nimate kaj pametnega za delat,da lepite te vaše nebuloze po oknah.Najdite si življenje.

Crni Mitre (nepreverjen)

Te vaše nebuloze naslovite na RTV SLO in njihove režimske urednike,rdečuharje in komunajzle,kateri so v službi palčka iz Murgel.Naslovite še Lj pravičniku Zokiju in sinovom.Lp

Haja (nepreverjen)

Boljše, da bi napisal, NAJDITE SI DELO! Aja, ne boste delali, ker imate diplome! In to take za rit obrisat!

Legionar (nepreverjen)

Vsak ima pravico izražati svoje mnenje ,tudi če nekaterim to ne odgovarja. Poiščite zapise na Tweeterju vašega Ivana kaj meni o ljudem za ki mislijo drugače od njih .

ubožčki (nepreverjen)

Ja ljubčki zlati, vse lepo in prav, da imate svoje mnenje, ... ampak vidi se da nimate otrok, družine, kakšne pametne službe, ki bi jo kljub karanteni še opravljali (ker tisti, ki imajo vaši podobne diplome in ustrezne pametne konkretne službe v večini lahko delajo od doma), ker če bi imeli kaj od tega, ne bi imeli časa delati plakatov, se guncati po oknih in balkonih ter se nastavljati fotoaparatom, ter to posredovati po medijih, saj kljub karanteni ne bi vedeli, kje se vas glava drži. Ste mogoče s kakšno mičkeno celico v vaši glavi le pomislili, da skuša vlada narediti vse, da se pri nas ne zgodi Italija in njim podobne države in se zaščiti tiste, ki jih vi verjetno ne bi zaščitili, saj bi vse skupaj razglasili za brezvezno pretiravanje in bi veselo v imenu svobode in še česa skakljali naokoli in pomagali virusu, da bi se lepo pridno razmnoževal med nami. Nisem panik, ampak tegale nočem jemati preveč zlahka. Preveč mi je osebno pri srcu veliko starejših ljudi, ki so tudi bolni in bi jih ta virus zlahka prezgodaj spravil v grob. Meni verjetno ne bi bilo nič, ampak pač ne gledam samo na svojo rit. In še preden se je kar koli zgodilo že čivkate, kje vse vas bodo prinesli okrog in vam zavezali kakšen žakeljček, ki vam je bil sedaj morda celo preveč odvezan. Saj enkrat boste mogoče odkrili, da se svet ne vrti samo okoli vas. Poudarek je na mogoče...

BOLANO,škoda besed. (nepreverjen)

BOLANO,ŠKODA BESED

jobless (nepreverjen)

eh, dosti bolje bi bilo, da bi cela slovenija na a5 take poslala kar na vlado, naj dobi 2 mio takih zapisov, naj odpirajo in prebirajo 2 tedna! morali pa bi si s tem tudi riti obrisat in šele tako poslati. na oknih da je to, pa ne bomo nič dosegli.

stary1 (nepreverjen)

tudi jaz sem na balkon obesil plakat
ŽIVELI 29 MILIJONI - odpisani
pa mi ga je ena kurba ponoči maznila

Njet (nepreverjen)

Živeli "upornikizoknazrešetkami"

Starejše novice