Živo srebro se je končno povzpelo nad 30 stopinj Celzija in večina klimatskih naprav je že v uporabi. Pa ste vedeli, da lahko hlajenje škodi zdravju?

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje so potrdili, da z uporabo klimatskih naprav lažje preživljamo vroče dni. A obenem so opozorili, da s pretiranim hlajenjem lahko dosežemo nasproten učinek.

Velike temperaturne razlike neugodno vplivajo na človekovo počutje in lahko povzročajo zdravstvene težave. Nanje so še posebej občutljivi otroci, starejši ljudje in bolniki.

»Pogoste napake so, da hladimo prekomerno - preveč in prehitro, da so temperature nastavljene prenizko, da so naprave usmerjene v ljudi namesto stran … Vse to lahko povzroči slabo počutje, glavobol  in druge težave. Prevelika razlika v zunanji in notranji temperaturi zraka lahko povzroči poslabšanje astme ali rinitisa, to je vnetja nosne sluznice,« so razložili strokovnjaki na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Pogosto si poleti v prostorih želimo nižjih temperatur kot pozimi

Idealna temperatura zraka za človeka se individualno razlikuje, tudi glede na dejavnost. Načeloma naj bi temperatura zraka v stavbah znašala med 22 in 26 stopinj Celzija, relativna vlažnost naj bi bila 30 do 60-odstotna.

»Preprosto pravilo naj bo, da prostorov ne hladimo na nižjo temperaturo, kot jih pozimi ogrevamo,« so svetovali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Pri uporabi klimatskih naprav v osebnim avtomobilih strokovnjaki priporočajo, da 5 do 10 minut pred prihodom na cilj hlajenje zmanjšamo. Tako se postopma prilagajamo na zunanje temperature. Razgret avtomobil pa je pred uporabo treba dobro prezračiti.

Klima ni nadomestilo za zračenje prostorov

Da bi bila uporaba klimatske naprave varna, je treba skrbeti za redno in pravilno čiščenje, vzdrževanje in servisiranje.

»Ob nerednem vzdrževanju se v klimatski napravi namnožijo mikrobi, ki se ob njenem delovanju sproščajo v zrak. Vdihovanje mikrobov ali njihovih delcev lahko povzroči okužbe in vnetja pri človeku,« so opozorili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Dodali so še, da z uporabo klimatske naprave, ki ne dovaja svežega zraka v prostor, ne moremo nadomestiti rednega zračenja bivalnih prostorov.

Je vaša stavba bolna?

Ljudje, ki delavjo v zgradbah, kjer temperaturo in vlažnost zraka regulirajo izključno klimatske naprave oziroma kjer ni mogoče odpirati oken, navajajo različne bolezenske znake in simptome.

Gre za tako imenovani sindrom bolne zgradbe.

Težave, ki se pojavljajo v takšnih zgradbah, so: okužbe, poslabšanje astme in drugih kroničnih bolezni. Pojavijo se lahko tudi srbenje oči, solzenje ali suhe oči, zamašen nos, izcedek iiz nosu, bolečine v žrelu, glavobol, težave s koncentracijo in splošno slabo počutje. Takšen kroničen stres dolgoročno slabi delovanje imunskega sistema.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Budale

Starejše novice