Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je prepričan, da bodo že v začetku junija na Hrvaškem gostili slovenske turiste.

V torkovem pogovoru za hrvaško televizijo je hrvaški minister Gari Capelli dejal, da bo Hrvaška s Slovenijo zagotovo odprla meje, vprašanje je le, ali se bo to zgodilo teden dni prej ali kasneje.

»O podrobnostih se še pogovarjamo in prepričan sem, da bomo do 1. junija odprli mejo s Slovenijo,« je povedal, po poročanju STA. Prejšnji teden sta se sicer o vnovičnem zagonu turizma pogovarjala s slovenskim ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom.

Odpiranje meje najprej za Slovence in Avstrijce

Cappelli je pojasnil, da bo dvostransko odpiranje meje najprej mogoče z državami, ki imajo tako kot Hrvaška boljšo epidemiološko sliko, predvsem sta to Slovenija in Avstrija. Logično je, da se s temi državami lahko tudi prej dogovorimo za odprtje meja, je dejal.

Hrvaški minister pričakuje, da bodo na Hrvaško prišli Slovenci, ki imajo tam nepremičnine in tisti gostje iz Slovenije, ki so že prej rezervirali namestitve ob hrvaški obali in niso odpovedali rezervacij.

Povedal je še, da se o tehničnih podrobnostih pogovarjajo tudi s Čehi, dogovarjajo se tudi z Avstrijci. Goste iz drugih držav je po njegovih besedah pričakovati do 15. junija.

Ob tem je izrazil upanje, da bo v naslednjem mesecu dni prišlo do dogovora tudi z Nemčijo, posebej če se bo izboljšala epidemiološka slika na Bavarskem, od koder praviloma prihaja 40 odstotkov vseh nemških turistov na Hrvaško. Danes naj bi se pogovarjal tudi z italijanskimi kolegi in meni, da bodo avgusta lahko dobili tudi del italijanskih turistov, ki naj bi jih na Hrvaško pripeljali po morju.

Na plažah varnostna razdalja

Direktor hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak pa je dejal, da tudi sam komaj čaka, da bo šel na morje, a opozoril, da turizem ne bo organiziran tako, kot smo bili vajeni doslej. Pojasnil je, da ne bodo dovolil gneče na plažah, v restavracijah in v barih. Za to bodo poskrbeli komunalni redarji.

Lastniki plaž ali koncesionarji, mesta in hoteli bodo morali skrbeti za priporočeno varnostno razdaljo med obiskovalci plaž, je poudaril vodilni hrvaški epidemiolog, piše STA.

»Ne bomo čakali v vrsti, da bi stopili v morje, a ne bo več brisače na brisači, ležalnika na ležalniku. Fizična razdalja bo potrebna ves čas, dokler bo obstajala nevarnost virusa,« je dejal Capak v današnji oddaji Dobro jutro Hrvatska na HTV. Kot je dodal, se bodo prebivalci hrvaških otokov še odločili, ali bodo organizirano sprejeli turiste v okviru priporočenih epidemioloških ukrepov.

Hrvaška je od torka dovolila prihod ladij, daljših od 24 metrov, v hrvaška obmorska pristanišča, kar je prvi korak k vnovičnemu zagonu navtičnega turizma, še piše STA.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Default (nepreverjen)

Nosili evre ustasom po vecini sami jugoji ki so od plasnosti ostali v sloveniji cefurji umazani fotrajte ustase z euri

janban

Ne bodo videli ne mene ne mojega denarja,hrvati hinavski.Kar sami se kopajte v vaši ciganiji.

Davila (nepreverjen)

Pozdravljeni,
Obveščam vas, da ponujamo zasebna posojila po obrestni meri 2%. Lahko vam posodimo, da poslujete, upravljate kmetijo ali karkoli želite. Pišite nam neposredno po e-pošti: ([email protected])
Lep pozdrav

posnetek (nepreverjen)

pO KONČANEM DOPUSTU, PA OBVEZNO VSI V SLOVENIJI V KARANTENO!

In reply to by Davila (nepreverjen)

Starejše novice