*Fotografija je simbolična
Nacionalni inštitut za javno zdravje je izdal priporočila ob napovedanem odprtju vrtec, osnovnih in srednjih šol.

Dolgo pričakovana navodila za izvajanje izobraževalno-varstvene dejavnosti so naposled dosegljiva. Nacionalni inštitut je tako izdal higienska priporočila za vrtce, osnovne šole in srednje šole. Za zdaj velja, da naj bi vrtce odprli 18. maja, na isti dan pa bi stekel tudi pouk za učence prvega triletja in dijake zaključnih letnikov srednjih šol, učenci devetih razredov pa naj bi v šolo šli 25. maja. Dokončno odločitev bo o tem sprejela vlada, predvidoma v naslednjem tednu.

Za vrtce so najbolj bistvena priporočila naslednja:

  • Skupina prvega starostnega obdobja (od enega do treh let) bo štela do osem otrok, v drugem starostnem obdobju pa bo lahko otrok 10
  • Starši morajo pred vstopom otroka v vrtec prinesti podpisano izjavo
  • Skupine se naj med seboj ne srečujejo
  • Zaposleni v vrtcih naj uporabljajo masko, predvsem ob srečevanju s sodelavci in starši otrok
  • Starši naj ne vstopajo v vrtec, možno je otroke sprejemati zunaj, v primeru vstopa naj nosijo masko in upoštevajo razdaljo
  • Otroci naj si ne delijo igrač in jih naj ne prinašajo od doma
  • Uporaba zunanjih skupnih igral je odsvetovana

Celotna navodila si lahko preberete na naslednji povezavi.

Uporaba mask za starejše od 12 let

Za učence prvih treh razredov bo v osnovnih šolah veljala omejitev skupine na deset otrok, do 15 otrok pa za učence devetih razredov osnovne šole in zaključnih letnikov srednjih šol.

Zaposleni in devetošolci, oziroma vsi nad 12. letim starosti, bodo v šolah morali nositi maske, učenci le zunaj učilnice in si jo bodo lahko med poukom sneli, zaposleni pa ves čas. Med šolskimi odmori, vključno s šolsko malico, se ne bo smelo zapuščati učilnic. 

Obvezno je tudi upoštevanje varnostne razdalje 1,5 do 2 metra, prezračevanje in razkuževanje prostorov, vstopajo in odhod iz šole pa mora biti posamično.

Celotna navodila za osnovne šole si lahko pogledate tukaj, za srednje šole pa na tej povezavi.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice