Na posvetu pri predsedniku republike Borutu Pahorju danes razpravljajo o ustanovitvi pokrajin. Osnutki pokrajinske zakonodaje sicer niso najbolj skrbno pripravljeni ...

Predsednik republike Borut Pahor namerava s posvetom preveriti, ali za ustanavljanje pokrajin obstaja zadostna podpora in ali so osnutki pokrajinske zakonodaje primerna podlaga za nadaljevanje projekta.

Kot je v vabilu na posvet spomnil Pahor, so se na srečanju štirih predsednikov decembra lani dogovorili, da bodo pod okriljem predsednika državnega sveta Alojza Kovšce potekale začetne priprave temeljne pokrajinske ureditve. Širša strokovna skupina pod vodstvom Boštjana Brezovnika z mariborske pravne fakultete je nato pripravila osnutek pokrajinske zakonodaje.

Po prvotnem konceptu bi Slovenija dobila enajst pokrajin, ki bi bile po svoji osnovi vezane na mestne občine kot že danes administrativna in urbana središča. A so kasneje ta predlog preoblikovali in predlagajo deset pokrajin s posebnim statusom mestnih občin Ljubljane in Maribora. Pokrajine naj bi začele delovati leta 2023, v celoti pa bi zaživele do leta 2030

Predsednik je k sodelovanju na posvetu med drugim povabil predstavnike parlamentarnih strank, vseh združenj občin ter strokovne skupine za pripravo pokrajinske zakonodaje. Posvet bodo spremljali tudi nekateri župani in županje.

Na Štajerskem so na dve občini pozabili

Osnutek zakona o ustanovitvi pokrajin je bil očitno spisan precej na hitro, kar dve od šestnajstih občin pod okriljem Upravne enote Ptuj boste v osnutku iskali zaman.

Občin Kidričevo in Sveti Andraž v Slovenskih goricah ni na seznamu občin nobene od desetih pokrajin, po zemljevidih sodeč pa naj bi vendarle sodili v Štajersko pokrajino.

Obstoječi predlog razdelitve pokrajin (vir: Pokrajine.si).

Najprej so šli risat zemljevide ...

Župan občine Kidričevo Anton Leskovar je izrazil pomisleke, da se bodo v občinah ob slovensko-avstrijsko meji strinjali, da bo sedež njihove pokrajine na Ptuju: »Nasploh mislim, da so se ustanovitve pokrajin lotili napačno. Najprej so šli risat zemljevide, namesto da bi najprej dorekli, kaj bodo pokrajine sploh delale.«

Županja občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah Darja Vudler je povedala, da naj bi po prejšnjem predlogu zakona njihova občina spadala v Zahodnoštajersko pokrajino s sedežem v Mariboru: »Takrat smo podali uradni predlog za spremembo, saj so naši kraji skozi zgodovino vedno tangirali na ptujsko območje. V novem predlogu pa je tako ali tako skupna Štajerska pokrajina.«

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je že septembra, ob prejšnjem predlogu zakona, poudarila, da si Ptuj ne želi biti v isti regiji z Mariborom: »Samo tako lahko res napredujemo in od regionalizacije tudi dejansko nekaj odnesemo in pokrajino enakomerno razvijamo.«

Na posvetu pri predsedniku Pahorju sta bili ključni dve vprašanji: Ali obstoja dovolj politične volje, da bi bil po desetih letih premora tokratni predlog ustanavljanja pokrajin v Sloveniji lahko uspešen? Ali je obstoječi strokovni predlog teritorialne členitve Slovenije v osnovi dobra in primerna podlaga za nadaljevanje projekta ustanovitve pokrajin ali je v osnovi slaba in ni primerna za nadaljnjo obravnavo?

Politična volja za pokrajine je velika, strokovna skupina bo nadaljevala z delom

Predsednik Skupnosti občin Slovenije in župan občine Murska Sobota Aleksander Jevšek je po posvetu dejal, da je bila izmenjava mnenj uspešna.

»Nobena politična stranka ni nasprotovala projektu ustanovitve pokrajin, razen SNS, bilo pa je precej razprave o tem, česa si z ustanovitvijo pokrajin ne želimo. Nekateri so menili, da je potrebujemo manj pokrajin, večinoma pa je bila ocena, da je ta zadnji model dobra osnova za nadaljevanja dela. Namen tega posveta je bil dosežen, ugotovilo se je, da se s projektom nadaljuje,« je povedal Jevšek in še dodal: »Sam projekt ocenjujemo kot nujno potreben. Pomembno je, da iniciativa prihaja od spodaj navzgor, torej s strani občin, in se bo tako tudi z delom nadaljevalo.«

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Alojz1950 (nepreverjen)

Vsaka občina pa res nima pravice pametovati na kak način se naj zarišejo meje pokrajin. Dobro za Maribor je, da se mu podeli enak status kot Ljubljani, ker je regijsko središče in je fer, da dobi več denarja saj podpira večji del države. Kar se Ptuja tiče, je hočeš ali nočeš odvisen od Maribora, čeprav se v tem (vaškem) mestu glede tega sprenevedajo. Vidi se, da nekateri poizkušajo doseči, da bi se spet ustvarilo stanje, ko bi bila Slovenija preveč razdrobljena. Po principu "če rata, rata".

Katja7 (nepreverjen)

Totalni idiotizem.Cemu je treba Slovenijo razdeliti v neke pokrajine?Ze zdaj imamo prevec balasta v javnem sektorju,zdaj pa ga zelijo na ta nacin se povecat.Ta,ki si je izmislil ta kretenizem s pokrajinami,potrebuje lobotomijo.

Ustavitev pokr… (nepreverjen)

ne bodo Hrvati, Austroogrci in Romi dobili povrnitev premozenja in odskodnine pregnanih

Starejše novice