Tatjana Lejko Zupanc je predstavila situacijo v infekcijski kliniki, kjer se soočajo s vse več mlajšimi bolniki na intenzivni terapiji.

Na današnji vladni novinarski konferenci je v čevlje vladnega govorca zaradi odsotnosti Maje Bratuše stopil direktor Urada vlade za komuniciranje Uroš Urbanija. Slednji je predstavil epidemiološke podatke in izpostavil, da se stanje v bolnišnicah še naprej slabša, saj je več hospitaliziranih na navadnih oddelkih pa tudi na oddelkih za intenzivno terapijo.

Predstavil je tudi štirinajstdnevno in sedemdnevno incidenco, kjer sta na vrhu Goriška in Savinjska, najnižji incidenci pa sta v Posavski in Pomurski regiji.

Hospitaliziranih več moških in to mlajših 

V nadaljevanju je predstojnica Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc predstavila še situacijo glede hospitalizacij.

Trenutno se pri njih zdravi 145 bolnikov, kar je sicer manj kot na vrhuncu drugega vala, ampak bistveno več kot pred štirinajstimi dnevi. Od teh je 43 bolnikov na intenzivni terapiji in vsi potrebujejo umetno predihavanje, kar pomeni, da so kritično bolni in življenjsko ogroženi. 

»V tretjem valu ugotavljamo zmanjšanje v starosti bolnikov. Povprečna starost na intenzivni je danes 65 let, v drugem je bila 70 let. Ta hip je najmlajši bolnik star 31 let, najstarejši pa 96 let. Dvakrat več je moških kot žensk. Lahko rečemo, da je na intenzivnem 28 odstotkov hospitaliziranih mlajših od 60 let, na drugih oddelkih pa je takih skorajda tretjina,« je dejala Lejko Zupančeva in pri tem omenila tudi novo zdravilo, ki ga uvajajo pri zdravljenju covidnih bolnikov.

Tudi cepljeni že potrebovali bolnišnično zdravljenje

Predstojnica infekcijske klinike je dejala še, da se v zadnjem času nadaljuje trend hospitalizacij mlajših oseb, pozna pa se tudi precepljenost starejših. Imeli so tudi nekaj hospitaliziranih, ki so že dobili vsaj en odmerek cepiva proti covidu, a je bil pri teh potek bolezni lažji.

»Povprečna ležna doba v enotah intenzivne terapije je okrog 14 dni in preden bolnika odpustimo se že naberejo novi. Tudi na navadnih oddelkih je podobno,« je obrazložila in omenila tudi veliko skupino tistih, ki imajo težave po prebolelem covidu. 

Po njenih besedah je sicer vzorec pridruženih bolezni pri hospitaliziranih podoben tistemu iz prvega in drugega vala, le redki so bili prej popolnoma zdravi, kar se lahko izkaže tudi šele pozneje. 

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

CEPIVA SO NATEG IN NE DELUJEJO, KDOR IMA ŠIBKO ZDRAVJE, JE STAR IN IMA 5 OSTALIH BOLEZNI ZRAVEN BO "S COVIDOM" UMRL PA ČE JE CEPLJEN ALI NE, TOREJ 4000 SLOVENCEV LETNO, ZDAJ PA NEHAJTE DELAT PANIKO ZARAD TEGA PREHLADA

ip (nepreverjen)

Kaj pa pol delajo v bolnišnicah, če je blag potek?

dd (nepreverjen)

HOSPITALIZIRAJO JIH PAČ KER DOBIJO ZA VSAKEGA COVID BOLNIKA MASTNE PREMIJE, ZATO PA SE PLANDEMIJA NE SME KONČAT

In reply to by ip (nepreverjen)

dd. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Hvala vsemogočnemu da je vajeti države prevzel Janez Janša
Če bi bil še naprej smrdljivi vladni klovn na oblasti
bi bilo do danes že pol milijona mrtvih

Starejše novice