Slika je simbolična (foto: Jure Banfi).
Večini domov starejših glede okužb s koronavirusom trenutno kaže dobro, a so se izbruhi spet pojavili v treh. Zaenkrat pristojni še ne vedo niti, za kateri sev gre.

O trenutni problematiki domov za starejše je na današnji vladni novinarski konferenci spregovoril tudi Cveto Uršič, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. 

Spomnil je, da so bili v prvem in drugem valu epidemije največje žrtve prav domovi za starejše. Tako je bilo na vrhu epidemije v enem tednu med stanovalci več kot 1150 okuženih, med zaposlenimi pa več kot 430 okuženih. Take številke so vladale konec lanskega novembra. 

Sledilo je vpeljevanje rednega testiranja zaposlenih in stanovalcev, cepljenje in ozaveščanje stanovalcev, kar je po besedah Uršiča pripeljalo do bistvenega zmanjšanja številk do pomladi letošnjega leta. 

Tako je bilo od 5. pa do 11. aprila letošnjega leta po celi Sloveniji okuženih le devet stanovalcev in devetnajst zaposlenih. 

Pri tem Uršič poudarja, da je šlo za izjemno nizko številko, saj imamo v Sloveniji približno 18.900 stanovalcev v domovih za starostnike in približno 12.200 zaposlenih

Izbruhi so se spet začeli pojavljati

V zadnjem tednu ali nekoliko več pa je ponovno prišlo do izbruhov. V preteklem tednu je bilo s koronavirusom okuženih 78 stanovalcev in 26 zaposlenih. 

Okužbe so se pojavile v treh domovih za starostnike. V Trbovljah so jih zabeležili največ, potrdili so jih pa tudi v Domžalah in Fužinah

V Trbovljah se trenutno spopadajo z večjim izbruhom okužb, zabeležili so jih 28, od tega je bilo dvakrat cepljenih 26. En od teh ni bil cepljen, en pa je okužbo že enkrat prebolel. 

Vsi so asimptomatski ali pa imajo blage znake okužbe, na splošno se pa počutijo dobro. 

Kot veleva protokol so bili razporejeni v rdeče cone. Ena rdeča cona je v domu, druga v bližnjem župnišču. Dom v Trbovljah je zaposlil tudi higieničarko, aktivirali pa so tudi dodatno delovno terapevtko. 

Direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič pa zagotavlja, da na bolnišnico zaenkrat ne pričakujejo pritiska. Te dni imajo v njihovi bolnišnici zasedene vse štiri postelje za intenzivno nego na covid oddelku. 

Okužbe so se pojavile tudi v domžalskem domu za starostnike, kjer je pa en starostnik umrl. Ta bi naj bil že pred okužbo v slabem zdravstvenem stanju. 

V domu v Domžalah je trenutno sedem novih okužb, od tega je bila okužena stanovalka, ki so jo na novo sprejeli. Po protokolu so jo nastanili v sivo cono, kjer je bila osem dni. Nato so jo testirali, test je pokazal negativen rezultat. 

Le dva dni kasneje je bila ista stanovalka okužena s koronavirusom. Od preostalih šestih okuženih v Domžalah je en stanovalec virus prebolel, ostali so bili cepljeni z dvema odmerkoma. Stanovalci v Domžalah so asimptomatski, torej brez znakov obolelosti.  

Tretji dom za starostnike z izbruhom je v Fužinah, kjer je prišlo do izbruha v bivalni enoti z dvajsetimi stanovalci. Večina okuženih v tem domu je že bilo cepljenih z dvema odmerkoma cepiva, nekaj z enim odmerkom. Tudi za ta dom se ne ve, kako je prišlo do vdora okužb. 

Direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje priznava, da so se dva tedna nazaj tudi v bolnišnici, na internem oddelku, srečali z izbruhom. Če se je ta izbruh preselil v dom starostnikov pa direktorica ne more potrditi, niti zavrniti. 

Ministrstvo je pozvalo vodstva domov, da intenzivirajo sodelovanje s koordinatorji, a hkrati opozarjajo, da ukrepi v domovih ostajajo enaki. 

Sive in rdeče cone v domovih tako ostajajo povsod, prav tako posebni protokoli ob sprejemu, ohranili pa bodo tudi navodilo, da domovi ostanejo odprti za obiske. 

»Tisti, ki se še v domovih niste cepili, pojdite, cepite se,« poziva državni sekretar Uršič. 

Stroka še ugotavlja, za kateri sev gre, je pa izjemno kužen

Kateri sev se je začel pojavljati v domovih za starostnike še ni znano, a vedo, da je zelo kužen. Iz osebe na osebo se prenaša hitro.

Tako bi naj stroka v naslednjih dneh sporočila svoje ugotovitve, za kateri sev gre pri obolelih starostnikih. Ob vsem tem pa je direktorica trboveljske bolnišnice poudarila, da bomo epidemijo zamejili le s cepljenjem. 

»Gre za nek nov sev, sigurno, ker se zelo širi,« je še dodala Martinčičeva. 

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
dd (nepreverjen)

kje je zdaj ovi majmun debilni, ki mi je tu pametoval kako lažem, ko sem napisal da cepiva ne pomagajo ker se je virus razširil med starejšimi kljub temu da so bili cepljeni??? pa tudi OGROMNO teh ki dnevno umrejo je cepljenjih starčkov, zdaj pa beeee stat v vrsto da vas čipirajo kot pridne državljane

Rival (nepreverjen)

Ta cepiva so res slaba pa vendar ti moram povedati, da ti o virusih POJMA NIMAŠ.

In reply to by dd (nepreverjen)

pohorskisvizec (nepreverjen)

Očitno si ti že čipiran. Novi sev je, očitno ta cepiva niso zadostna!

Koncajte novin… (nepreverjen)

Edino zares efikasno, da nas s kolom po glavi, potem zagotovo ne bomo napadeni od večno novega in novega seva in nas ne bo treba znova in znova brez vsakega haska cepiti.

Default (nepreverjen)

Ha ha v rit si vtaknite vi vasa cepiva

Ragnar The King (nepreverjen)

sem takoj za to

In reply to by Default (nepreverjen)

Starejše novice